ŠAFRÁN: Kouzelné koření, co léčí obezitu, deprese i projevy Alzheimera

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Specifická vůně a chuť povýšila šafrán mezi koření, které dokáže pomoci ke zklidnění žaludku, zmírnit bolesti hlavy i jiné bolestivé stavy a například ztlumit astmatický záchvat.

Šafrán také může příznivě působit při problémech se zrakem a dně. O šafránu dále víme, že je silným antioxidantem s protirakovinnými účinky a pozitivním vlivem na kardiovaskulární systém (snižuje oxidaci lipidů a lipoproteinů). V této oblasti má především preventivní účinky.

Zahání depresi a splíny

Díky svému výraznému působení na psychické poruchy, především deprese a úzkostné stavy, může být skvělou alternativou chemických léků. Jako antidepresivum jej používala tradiční perská medicína již před několika tisíci lety. V Evropě byl prokazatelně pěstován na přelomu letopočtu, více se však na starém kontinentě rozšířil až v období křižáckých válek ve 12. století.

Dnes je dobře známo, že pomáhá zejména u lehčích a středně těžkých depresí (díky safranalu, který zvedá hladinu serotoninu - ten bývá označován jako hormon štěstí), navíc nemá žádné negativní vedlejší účinky. Šafrán je také mimořádně efektivní v případě úzkostí, za což vděčí především sloučenině crocin, vedle toho úspěšně pomáhá odstranit i nespavost (používá se jako sedativum). Potvrzeny byly též příznivé účinky při léčbě obsedantně-kompulzivní poruchy.

Ztratit kila a posílit paměť

Snažíte se marně zhubnout? Šafrán může být účinnou zbraní pro osoby, které se snaží ztratit nějaké to kilo navíc, zvláště pokud jejich úsilí komplikuje psychika, konkrétně tendence k nutkavému přejídání. Příčinou tohoto přejídání totiž může být nízká hladina serotoninu, kterou šafrán dokáže zvyšovat. Očekávaným důsledkem je navození pocitu sytosti a omezení chuti k jídlu. Zajímavé poznatky také nabídly nedávné studie týkající se osob trpících Alzheimerovou chorobou, u kterých díky užívání šafránu došlo ke značnému zlepšení kognitivních funkcí.


  • Na jeden kilogram koření je zapotřebí až 200 tisíc květů šafránu! Z každého květu je třeba ručně odštípnout „čnělky“ (každý květ má tři), což je práce značně náročná, a proto je šafrán nejdražším kořením na světě.
  • Jako léčebná dávka postačí 30-50 mg šafránu 1-2x denně či jako koření do pokrmů zhruba na špičku nože. Šafránem není radno se předávkovat! Denní příjem by neměl překročit 1 gram.
  • Název šafrán pochází z arabštiny - za’fran doslova znamená být žlutý. Rudá barva sušených pestíků se totiž po rozpuštění ve vodě změní na nádhernou typickou žluť. Tato žlutá barva symbolicky představuje slunce a navrací energii do života.

autor: HM, článek vyšel v časopise Moje zdraví

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…