ŠAFRÁN: Kouzelné koření, co léčí obezitu, deprese i projevy Alzheimera

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Specifická vůně a chuť povýšila šafrán mezi koření, které dokáže pomoci ke zklidnění žaludku, zmírnit bolesti hlavy i jiné bolestivé stavy a například ztlumit astmatický záchvat.

Šafrán také může příznivě působit při problémech se zrakem a dně. O šafránu dále víme, že je silným antioxidantem s protirakovinnými účinky a pozitivním vlivem na kardiovaskulární systém (snižuje oxidaci lipidů a lipoproteinů). V této oblasti má především preventivní účinky.

Zahání depresi a splíny

Díky svému výraznému působení na psychické poruchy, především deprese a úzkostné stavy, může být skvělou alternativou chemických léků. Jako antidepresivum jej používala tradiční perská medicína již před několika tisíci lety. V Evropě byl prokazatelně pěstován na přelomu letopočtu, více se však na starém kontinentě rozšířil až v období křižáckých válek ve 12. století.

Dnes je dobře známo, že pomáhá zejména u lehčích a středně těžkých depresí (díky safranalu, který zvedá hladinu serotoninu - ten bývá označován jako hormon štěstí), navíc nemá žádné negativní vedlejší účinky. Šafrán je také mimořádně efektivní v případě úzkostí, za což vděčí především sloučenině crocin, vedle toho úspěšně pomáhá odstranit i nespavost (používá se jako sedativum). Potvrzeny byly též příznivé účinky při léčbě obsedantně-kompulzivní poruchy.

Ztratit kila a posílit paměť

Snažíte se marně zhubnout? Šafrán může být účinnou zbraní pro osoby, které se snaží ztratit nějaké to kilo navíc, zvláště pokud jejich úsilí komplikuje psychika, konkrétně tendence k nutkavému přejídání. Příčinou tohoto přejídání totiž může být nízká hladina serotoninu, kterou šafrán dokáže zvyšovat. Očekávaným důsledkem je navození pocitu sytosti a omezení chuti k jídlu. Zajímavé poznatky také nabídly nedávné studie týkající se osob trpících Alzheimerovou chorobou, u kterých díky užívání šafránu došlo ke značnému zlepšení kognitivních funkcí.


  • Na jeden kilogram koření je zapotřebí až 200 tisíc květů šafránu! Z každého květu je třeba ručně odštípnout „čnělky“ (každý květ má tři), což je práce značně náročná, a proto je šafrán nejdražším kořením na světě.
  • Jako léčebná dávka postačí 30-50 mg šafránu 1-2x denně či jako koření do pokrmů zhruba na špičku nože. Šafránem není radno se předávkovat! Denní příjem by neměl překročit 1 gram.
  • Název šafrán pochází z arabštiny - za’fran doslova znamená být žlutý. Rudá barva sušených pestíků se totiž po rozpuštění ve vodě změní na nádhernou typickou žluť. Tato žlutá barva symbolicky představuje slunce a navrací energii do života.

autor: HM, článek vyšel v časopise Moje zdraví

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…