Sama na Vánoce? Nemusíte být nešťastná!

Sama na Vánoce? Nemusíte být nešťastná!

Ne každý má to štěstí trávit Vánoce v rodinném kruhu. Někdy se ale můžeme ocitnout sami zcela neplánovaně. Co teď? Zapomeňte na deprese a sebelítost. Poradíme vám, jak svátky v osamělosti přežít a ještě si je možná i užít.

Ať už je důvod vaší samoty jakýkoli, je pravda, že vánoční atmosféra k dobré náladě většinou nijak nepřidá. A tak máte asi jediné přání: Ty „hrozný Vánoce“ zrušit nebo se nechat vystřelit někam do vesmíru. Jenže nic z toho vám nejspíš Ježíšek nesplní, a tak je lepší postavit se situaci čelem. Vždyť kdo říká, že svátky musíte jen protrpět někde sama v koutě? A depku zahánět u televize s hromadou jídla a litry alkoholu?

Být s někým za každou cenu?

Není ani tak rozhodující, zda jste, či nejste na Vánoce sama, ale jaké si je uděláte a jak se cítíte. A ono být za každou cenu s někým, může být někdy dokonce horší než být sám. Svou zkušenost má i Radka: „S mým bývalým přítelem jsme se na Štědrý den vždy šíleně pohádali. Moje touha vytvořit nám „dokonalou vánoční idylku“ byla asi příliš veliká a já spoustu problémů vůbec neviděla. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, že ani úžasně vygruntovaný a vyzdobený byt, ani deset druhů úžasného cukroví vám nezaručí šťastné Vánoce. Místo vděku a pochvaly jsem se totiž od přítele dočkala jen ohrnování nosu nad mým bramborovým salátem nebo nevhodným dárkem. A když jsme se konečně po dlouhém hektickém období těšila, že si spolu v klidu sedneme a budeme si povídat, zjistila jsem, že si najednou nemáme co říct. Je mi jasné, že o samotě bych si Vánoce nakonec užila víc…“

Sama, nejste zdaleka sama

Pokud máte pocit, že jste snad jediná opuštěná v širokém okolí, nejspíš vás překvapí fakt, že se samotou u nás „bojuje“ přes milion lidí. Podle statistik je totiž v České republice cca 1,2 miliónu jednočlenných domácností, což představuje každou čtvrtou domácnost. A zdaleka to nejsou pouze ti, kteří například po úmrtí partnera zůstali sami, bez příbuzných.

Pozvěte se k někomu

Napadlo vás, že byste se na Štědrý den pozvala k někomu jinému, ale hned v zápětí jste to zavrhla, protože vám to přišlo trapné a nevhodné? Chyba. Kvůli svým zásadám se možná zbytečně připravujete o možnost strávit hezký a originální večer. Vždyť mnoho lidí si nedovede představit svátky bez obrovského stolu plného lidí – a to nejen příbuzných. Většina štědrovečerních stolů se navíc prohýbá pod množstvím jídla a pití, které se ani nestačí zkonzumovat. A tak nemusíte mít ani pocit, že byste snad byla za „vyžírku.“ Nestyďte se proto zmínit ve svém okolí, že letošní Vánoce zůstanete osamělá. Určitě se někdo nabídne a pozve vás do rodiny. O Vánocích jsou přeci lidé přecitlivělí, tak toho využijte.

Uspořádejte večírek

Pokud je vám první možnost přeci jen proti srsti, můžete být vy tím, kdo nabídne pozvání. Vždyť, jak už bylo řečeno, nejste zdaleka jediná opuštěné duše. Stačí se jen zmínit a třeba budete sama překvapená, kolik např. rozvedených a osamělých by příležitost nějakého společného setkání uvítalo. Najdou se možná i tací, kteří si rádi přijdou spravit náladu po „povinném rodinném veselí“ mezi, k smrti nudnými, příbuznými. A když každého z příchozích zaúkolujete tím, co má přinést, nedají vám přípravy ani velkou práci. Podobný netradiční vánoční večírek pro „osamělé a otrávené“ letos připravuje již podruhé sedmadvacetiletá Aneta: „První rok jsem slavila jen s mou sousedkou, kterou opustil přítel těsně před svátky. Letos už budeme čtyři. A nejsme určitě jen nějaký „klub odložených a zoufalých žen“. Máme mezi sebou už taky jednoho chlapa - kolegu z práce, který je na škrobené rodinné Vánoce alergický, a tak se rád přijde odreagovat. Zkrátka jsem si tuhle „tradici“ - slavení Vánoc v kruhu přátel, oblíbila. Ale kdo ví, třeba už příští rok se najde nějaký dobrý důvod je oslavit zas „klasicky“,“ říká s úsměvem.

Odjeďte pryč

Jestli máte pocit, že jedinou záchranou je pro vás dostat se, co nejdál od domu, ve kterém vás vše deptá. Že jedině tak přijdete na jiné myšlenky, pak neváhejte a sbalte si kufr a hurá do světa. Jen buďte připravená na to, že si budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Vánoční a silvestrovské pobyty už jsou tradičně nejdražší z celého roku. A i když starostí se úplně nezbavíte ani na druhém konci světa, tahle „terapie“ vás jistě dostatečně nabije. A co na tom, že místo smrčku bude ozdobená palma a na talíři místo kapra nějaká exotika. Poznáte novou zemi, kulturu a třeba se nakonec z téhle singl jízdy nebudete vracet jen krásně opálená, ale taky už s nálepkou: „šťastně zadaná.“

ČTĚTE TAKÉ:
Jak přežít vánoční stres? Tipy (nejen) pro introverty…

Doporučujeme

Články odjinud