Samoléčba chrápání

Samoléčba chrápání

Už vás někdo blízký upozornil, že chrápete? A stěžoval si, že nereagujete ani na mlaskání, cloumání a zoufalé prosby? Obáváte se kvůli tomu spát v neznámém prostředí?

Chrápání patří mezi nejčastější poruchy spánku. Takzvanou rhonchopatii způsobuje vzduch proudící nosní nebo ústní dutinou. Jsou-li tkáně ve spánku povoleny, vibrují a kmitají v proudu vzduchu, který pak přechází přes hrtanovou příklopku do průdušnice. Výsledkem jsou nepříjemné zvuky, dosahující často síly několika desítek decibelů.

PO STARU... Lidé se odjakživa snažili tento problém řešit a vymýšleli různé vychytávky. Snad první vynález cílený na odstranění chrápání pochází z roku 1871 a připomíná mučící nástroj, který se pomocí pásků připoutal k hlavě a brada se upnula tak, aby pevně svírala obě čelisti. O účinnosti, ani počtu udušených není nic bližšího známo…

...MODERNĚ... Vynálezci vyrobili přes tisíc pomůcek, ale málokterá z nich pomohla a zároveň byla snesitelná. Od magnetů všívaných pod jazyk, různé paralyzéry, přes počítačem ovládaný polštářek posouvající hlavu spáče do vhodné „nechrápací“ polohy, až po speciální masky usnadňující dýchání. Lidové rady se většinou omezují na tenisové míčky, či velké knoflíky všité do pyžama, ale tyto metody přinášejí spíš potupu než účinek.

...NA JISTOTU... Jednou z nejméně obtěžujících cest vedoucích k úspěchu je užívání speciálních nosních kapek a sprejů, které mají za úkol udržet sliznici vlhkou, a tím snižovat možnost vibrací. Přírodní kapky např. Adenol spojují účinky eukalyptu, mateřídoušky, anýzu, meduňky, bergamotu, citronu, levandule, cypřišku, koriandru setého, římského kmínu, citrónové trávy, pomeranče, bazalky, rozmarýnu, mandarinky a máty – léčivých rostlin, které dokáží navodit přirozený mechanismus spánku a lze je proto používat dlouhodobě. Jejich vůně je sice výraznější, ale není palčivá ani nepříjemná. Pokud si těsně před spaním nakapete na čistý kapesník asi tak tři kapky a několikrát hluboce vdechnete, bude se vám dobře spát a nebudete nikoho rušit. Efekt není okamžitý, dostaví se po několika dnech, ale zkušenosti ukazují nejen zlepšení kvality spánku, ale i zmírnění napětí ve vztazích partnerů.

....OKAMŽITĚ Pokud chcete mít úplnou jistotu, můžete si pořídit „hvězdnou postel“ vybavenou tak dokonale, že v ní můžete dělat prakticky všechno, od práce na počítači až po sledování oblíbených filmů na třímetrové projekční ploše. Před spaním ji necháte vyhřát a nastavíte ji tak, aby během spánku monitorovala a ovlivňovala vaše pohyby a dýchání. Americký výrobce prý zaručuje, že v téhle posteli se chrápat ani nedá a nabízí ji v přepočtu na necelý milion korun…


ČTĚTE TAKÉ:
Andělská tvář pro Diora!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud