Samota má na zdraví stejně zhoubný vliv jako patnáct cigaret denně

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

O zhoubných vlivech samoty na lidské zdraví vědí lékaři dlouho. Ovšem teprve nyní zjišťují, jak moc nepříznivá sociální izolace je. Psychika je totiž v případě vlivu na fyzické zdraví mocnější než mnohé negativní vlivy z prostředí a špatné návyky či zlozvyky.




Podle psychologů z Chicaga škodí samota asi tolik jako těžký alkoholismus či silné kuřáctví.

Osoby žijící osamoceně a izolovaně mají vyšší krevní tlak a postihuje je mnohem častěji také demence. Pokud člověk žije sám, jeho imunita je slabší a geny potřebné k boji s virovými chorobami jsou méně aktivní. Osamocený způsob života zvyšuje riziko onemocnění chorobami srdce a rakovinou asi tak jako kouření patnácti cigaret denně.

„Cítit se sám a nemilovaný může také znesnadnit spánek a dokonce i rychlost progrese demence. Když si začne věk brát svou daň na těle, samota jen zrychlí míru úpadku,“ tvrdí doktor John Cacioppo z Chicaga.

Samota také zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, který při dlouhodobém působení poškozuje organismus na mnoha úrovních.






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









ČTĚTE TAKÉ: Catherine Zeta-Jones: Jím rozumně, hodně plavu a tancuju. Pohyb si prostě užívám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…