Sedm dietních otázek na tělo. Odpovědi na sporné otázky

Sedm dietních otázek na tělo. Odpovědi na sporné otázky

Toužíte zhubnout a stále vám uniká nějaká maličkost, která vám brání získat vysněnou postavu? Vyřešili jsme za vás sedm otazníků, které krouží kolem tématu hubnutí.

Možná se vás po osmnáctém pokusu zhubnout alespoň o jednu konfekční velikost zmocňuje pocit, že i přes stohy nastudovaných materiálů o zdravém životním stylu stále ještě nevíte vše… Odpověděli jsme za vás na některá dilemata, v nichž často nemají jasno ani ti nejzkušenější milovníci zdravé stravy.

1. Má smysl dopřát si jednou týdně „hřešící den“?

„Hřešící den“ je den, během něhož si můžete dopřávat kalorických lákadel, co hrdlo ráčí. Možná vás překvapí, že vás to podpoří i v dalším hubnutí – po občasné opulentní hostině se totiž váš metabolismus na dalších 24 hodin zrychlí o 3–10 %.

Navíc se i zvýší hladina leptinu, což je hormon, který má na svědomí pocit sytosti. Zvýšený počet spálených kalorií je ale vykoupený mnohem vyšším energetickým příjmem. Psychologický efekt je ovšem nepopiratelný – řízené hřešení vás může ochránit před nečekanou chutí na kalorické bomby, která nezřídka vrcholí v nejbližším fastfoodu či cukrárně.

2. Jak dlouho po začátku diety začnou ubývat

Reálná ztráta váhy se začne většinou dostavovat po 2–4 týdnech od okamžiku, kdy jste omezili svůj kalorický příjem. Jeden shozený kilogram se rovná deficitu 3500 kilokalorií, a tak když si denně odepřete 500 kcal, může se první vlaštovka v podobě shozeného půl kilogramu objevit už během prvního týdne. První měsíc se můžete rozloučit maximálně se 2–3 kilogramy. Váha ovšem kolísá přirozeně, a tak nad prvním údajem na displeji nejásejte předčasně – často jde jen o ztrátu vody.

3. Je opravdu škodlivé jíst večer?

Fyziologicky vzato se vaše potrava přeměňuje v energii stejným způsobem v deset dopoledne jako v jedenáct večer. Problém nočních nájezdů na obsah spíže či ledničky spočívá v tom, že jde často o nevědomé přejídání prázdnými kaloriemi. Proti večerním jídelním nešvarům pomůže jediné – kvalitně a plnohodnotně jíst během celého dne. Ve chvíli, kdy tělu dopřejete celodenní dávku všech látek, které potřebuje, nebudete mít večer hlad. A pokud vás přece jen přepadne mlsná, pak pomáhá jednoduchý trik – dát si střídmou druhou večeři v podobě hrstičky ořechů (170 kalorií) nebo 10 nachos s troškou rajčatového dipu (130 kalorií).

4. Je lepší jíst před cvičením, nebo po něm?

Ideální je dát si před sportovní aktivitou menší rychlou svačinu (150–200 kalorií) složenou ze sacharidů a částečně z bílkovin – například smoothie s jogurtem nebo pár krekrů s troškou arašídového másla. Když takovou svačinku sezobnete zhruba půl hodiny před svým sportovním výkonem, zajistíte si ustálenou hladinu cukru v krvi a dostatek energie pro správné fungování svalů. Jestliže budete cvičit déle než hodinu, doplňte energii i po cvičební lekci a dejte si třeba jablko nebo menší banán.

5. Mám při hubnutí bojkovat umělá sladidla?

Umělá sladidla, která se přidávají do nealkoholických nápojů nebo light jogurtů, mají svá úskalí – mimo jiné i soudě podle nedávné americké studie, která zkoumala 622 dobrovolníků. Vědci došli k závěru, že 55 % lidí, kteří popíjeli dva nápoje slazené umělými sladidly denně, se během osmi let propracovalo k nadváze. Oproti tomu ve skupině, která se umělým sladidlům vyhýbala, se nadváha pohybovala jen kolem 33 %. Umělá sladidla totiž podle některých názorů podporují chuť na sladké a navíc narušují přirozenou schopnost organismu udržet v rovnováze příjem a výdej kalorií.

6. Co se děje s tukovými buňkami při hubnutí?

Tukové buňky mají v těle dvě základní funkce – slouží jednak jako zásobárna energie a jednak chrání vnitřní orgány. Možná vás to příliš nepotěší, ale kromě liposukce neexistuje jiný způsob, jak se jich definitivně zbavit. Při omezení kalorického přísunu se tukové buňky smršťují a jejich obsah váš organismus přeměňuje na energii. Jejich objem se tedy mění, ale jejich počet nikoli.

7. Proč máte po obědovém salátu většinou stále hlad?

Pokud se rozhodnete naservírovat si jako hlavní chod obří misku salátu, mějte na paměti, že samotná zelenina vás dostatečně nezasytí. Nezbytnou složkou takového salátu by měly být bílkoviny, které váš organismus tráví déle než sacharidy nebo tuk. Proto zvolte zásadně salát, mezi jehož ingrediencemi nechybí zdroj bílkoviny v podobě tuňáka, kuřecího masa, tofu nebo fazolí.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud