Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?

Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?

Bolest zad je velmi častým jevem – až 80 % lidí se s těmito potížemi někdy během svého života setká. Stejně časté jsou ale i mýty, které se okolo problémů se zády točí. Znáte sedm nejrozšířenějších?

Mýtus 1.: Vždy seďte rovně

Pravda: Všichni víme, že hrbit se na židli je pro naše záda špatné. Nicméně pokud dlouho sedíte rovně a nehybně, vaše záda to také neocení. Pro úlevu od bolesti z dlouhého sezení se zkuste občas ve své židli opřít. Nohy by měly zůstat na zemi a dolní část zad by měla být lehce zakřivená. Také se snažte během dne stát (například při telefonování).

Mýtus 2.: Nikdy nezvedejte těžké předměty

Pravda: Pokud zvedáte těžký předmět, není důležitá jen jeho váha, ale také způsob, jakým jej zvedáte. Při zvedání se snažte být předmětu co nejblíže a přidřepněte si. Ke zvedání pak používáte sílu svých nohou.

Mýtus 3.: Odpočinek v posteli je nejlepší lék

Pravda: Odpočinek v posteli může pomoci akutně zraněným nebo nataženým zádům. Není ale pravda, že s bolavými zády nemáte z postele vylézat vůbec. Naopak bez pohybu se bolestmůže ještě zhoršovat.

Mýtus 4.: Bolest zad je způsobená jen zraněním

Pravda: Nemoci, které způsobují bolesti zad, jsou velmi různorodé – od zranění přes degenerativní onemocnění až po infekce.

Mýtus 5.: Sport bolest zad zhoršuje

Pravda: Pravidelné sportování je pro prevenci bolesti zad velmi důležité. Dokonce i pro akutní zranění zad je někdy doporučený mírný cvičební program, který postupem času nabírá na intenzitě.

Mýtus 6.: Tvrdá matrace je lepší

Pravda: Každému vyhovuje něco jiného. Španělská studie ukázala, že lidé spící na středně tvrdé matraci trpí bolestí zad méně než ti, kteří spí na matraci až příliš tvrdé.

Mýtus 7.: Nízká tělesná hmotnost, žádná bolest

Pravda: Být fit je nejlepší prevence. Bolest zad je častější u lidí, kteří mají nadváhu. Ale i příliš štíhlí lidé jsou bolestí zad ohroženi. Zvláště pak ti, kteří trpí poruchou příjmu potravy.

Zdroj: www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud