SELEN: Nezbytnost, která vás ochrání před nejen před chřipkou a virózou

SELEN: Nezbytnost, která vás ochrání před nejen před chřipkou a virózou

Podzimní deště, vítr a chlad prověří naši imunitu jako nic jiného. Navíc organismus po přestálém zářijovém organizačním stresu začíná hlásit oslabení.

Selen je nezbytný

Jednou z látek, které naše zdraví pomáhají udržet v požadované formě, je selen. Jako součást několika důležitých enzymů jsou selen a jeho metabolity nepostradatelné pro takové funkce organismu, jakými jsou antioxidační obranyschopnost, redukce zánětů, produkce hormonů štítné žlázy, syntéza DNA, plodnost a reprodukce. Odborníci také zkoumají jeho vliv na rakovinu, kdy se domnívají, že selen pomáhá likvidovat nežádoucí buňky, snižovat prokrvení nádorů a tím brzdí jejich růst. Selen, hlavně společně se zinkem, pomáhá udržovat zdravou a zářivou pokožku, hladké pevné nehty a lesklé vlasy. A kde tento prvek najdete?

Selen se nachází v rybách, celozrnných potravinách a ořeších, především para. Jeho obsah v nich však poměrně kolísá, zvláště v závislosti na složení půdy. Evropou se táhnou dva půdní pásy chudé na selen. Česko leží právě v průsečíku těchto pásem.

Další pokroky díky vědě

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně objevili unikátní vlastnost nových nanočástic selenu jakožto účinné alternativy antibiotik. Selenové nanočástice si podle tohoto výzkumu poradí s nebezpečným zlatým stafylokokem a působí i tam, kde už běžná antibiotika nezabírají. Nyní proto vědci hledají způsob, jak nanočástice uchytit a fixovat na nejrůznějších látkách a materiálech, aby v nemocničních zařízeních sloužily jakožto účinná ochrana proti nežádoucím bakteriím.

K zavedení selenových nanočástic coby alternativy antibiotik při léčbě bakteriálních onemocnění u člověka však musí proběhnout ještě náročné klinické zkoušky.

Hlavní projevy deficitu selenu: Hlavní projevy deficitu selenu:

  • lámavé nehty a vlasy,
  • zvýšený počet virových onemocnění,
  • změny v thyreoidální regulaci,
  • snížená imunita, zvýšený počet alergických reakcí,
  • zhoršení kognitivních funkcí,
  • opakované záněty kloubů,
  • strnulost kloubů zejména v rukou.

a posiluje odolnost vůči virovým Selen podporuje imunitní systém a bakteriálním infekcím. Váže těžké kovy a tím zřejmě redukuje jejich škodlivý vliv na lidské zdraví. Zlepšuje pohyblivost spermií a tím podporuje plodnost mužů.

Tip : Volbou, kterou lze doporučit, jsou patentované kvasnice s organickým selenem.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud