Semínka - lněná, sezamová, slunečnicová, dýňová. Skvěle prospějí vašemu zdraví!

| Autor: MK | Rubrika: Zdraví

Semínka, přestože jsou miniaturní, mohou přinést mnoho užitku. Vyznavači zdravého životního stylu je pravidelně zařazují do svého jídelníčku – a vědí proč. V jednom semínku totiž najdete všechno, co potřebujete k životu. Mohou se konzumovat samostatně, nebo jako součást zdravých pokrmů.

Semínka - lněná, sezamová, slunečnicová, dýňová. Skvěle prospějí vašemu zdraví!

Lněné semínko

Patří mezi nejznámější semínka a také mezi nejbohatší zdroje omega 3 mastných kyselin a lignanů. Ty mají především antioxidační účinek a pozitivní vliv na prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Lněná semínka obsahují také řadu minerálů, například hořčík, draslík, vápník, jód a vitamin E, dále až 23 % bílkovin a 29 % sacharidů. Denní doporučená dávka jsou dvě lžičky mletého semene (nebo lze nahradit lněným olejem).

Zdravotní účinky: působí proti zácpě, příznivě ovlivňují trávení a napomáhají správné stolici. Jsou výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva – udržují střevo a jeho mikrofloru čisté. Léčí záněty trávicí soustavy, také žaludeční a dvanácterníkové vředy.

Sezamové semínko

Sezamová semena obsahují hlavně měď, mangan, selen a vápník. Kromě vitaminů v nich nalezneme i vlákninu. Jejich nejznámější využití je tahini pasta z rozdrcených sezamových semen. Používají se i na posyp pečiva, sladkého i slaného.

Zdravotní účinky : Sezamová semena obsahují sesamin a sesamolin - látky prospěšné při detoxikaci jater. Dále jsou výborná pro posílení nervového systému a zharmonizování psychiky. Pomáhají při menstruačních křečích i zavinování dělohy po porodu. Pro svůj vyvážený obsah minerálů se doporučují také ženám v klimakteriu trpícím osteoporózou, nebo sportovcům a seniorům. Příznivě působí při stresu a depresích.

Slunečnicové semínko

Semínka slunečnice jsou sice tučná (obsahují omega 6 - polonenasycené mastné kyseliny), ale také velmi výživná. Kromě již zmíněných kyselim obsahují antioxidační skupinu vitaminu E a vitamin D. Chutnají skvěle, ideální je konzumovat v syrovém stavu.

Zdravotní účinky: Jsou vhodná při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, přispívají výrazně ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, příznivě pomáhají při podvýživě nebo lupénce či ekzémech. Vitamín E v nich obsažený má schopnost zpomalovat proces stárnutí buněk a tkání.

Dýňová semínka

Dýňová semena jsou bohatá zejména na zinek a hořčík, ale také zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, draslíku a železa. Obsahují mastné kyseliny - kyselinu linolovou a olejovou. Nejčastěji se konzumují v syrovém stavu, ale lze jimi i dochutit saláty, těstoviny či polévky.

Zdravotní účinky: Podporují optimální růst a posilují imunitu. Zabraňují nádorovému bujení a jsou schopné účinně snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Rovněž působí příznivě na svav pokožky, vlasů a nehtů.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…