Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 1. díl: Začínáme s dietou

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Dieta a hubnutí jsou jedním z nejdiskutovanějších témat, která se nám ženám honí hlavou a která stále dokola řešíme. Možná i vy potřebujete zhubnout, ale nevíte jak. Proto jsme pro vás připravili "hubnoucí seriál" s Petrem Havlíčkem - specialistou na výživu. Ten nám odpověděl na nejčastější otázky souvisejí s dietou, hubnutím a zdravým životním stylem.



Je obezita nemoc?

Mnozí říkají, že ano. Ve své podstatě může přerůst do stádia, kdy už ji za nemoc považovat můžeme. Nejen že může mít negativní vliv na psychiku a změny chutí, ale může způsobovat i některé choroby, které se váží na vysoký podíl tělesného tuku (vysoký krevní tlak, diabetes, hypercholesterolemie, problémy s pohybovým aparátem, …). Tím se stává nemocí. Z mého pohledu je obezita nemoc, ale hlavně z psychického hlediska.


Jaký je rozdíl mezi dietou a hubnutím?

Dieta je striktně specifikované stravování pro člověka, který trpí nějakou nemocí. Hubnutí je změna životního stylu. Při hubnutí musíte zvládat několik věcí dohromady. Správné stravování je jednou z nich, ale zcela neodmyslitelný je u hubnutí také pohyb, psychická pohoda a relaxace (spánek nebo aktivní relaxace).

Je dobré si říct: Hubnout začínám až od… pondělka, Nového roku apod., tak si teď ještě můžu dopřát?

Myslím, že je jedno, odkdy začnete hubnout, hlavní je se rozhodnout a pak to dodržovat. A pokud si chcete naposledy užít, pak to klidně udělejte. Maximálně vám může být špatně.

Co je při hubnutí nejdůležitější?

1) Jídlo. Vědět, kolik toho můžu sníst. Nastolit si svůj stravovací režim tak, aby výdej byl o něco vyšší než příjem. Ten rozdíl nesmí být příliš propastný. Například: příjem 1000–1200 kcal/4200–5040 kJ s tím, že výdej bude 2500 kcal/10500 kJ je zcela nesmyslný a vede pouze k pocitům hladu, nepohody, únavy, demotivace a následného opuštění tohoto režimu a k návratu k původnímu stravování. Výsledkem je samozřejmě jo‑jo efekt. Mnohem efektivnější se mi jeví upravit skladbu stravy, lehce snížit energetický příjem pod optimum a naopak zvýšit výdej pomocí vhodně zvoleného pohybu. Tedy, raději výdej zvyšovat pohybem, nikoli pouhým snížením příjmu.

2) Pravidelnost. Pravidelně jíst, v pravidelných intervalech a nehladovět ani v průběhu dne.

3) Pohyb. Bez správného a dostatečného pohybu to v žádném případě nepůjde. To si musí uvědomit každý, kdo chce snižovat svoji váhu. Pokud někdo tvrdí opak, jedná se většinou o krátkodobé snížení váhy nebo o celoživotní omezování se v jídle, hlídaní každého sousta, budování strachu z jídla, který přináší jen únavu…

4) Relax a hlavně dostatečné množství spánku (minimálně 6–7 hodin denně). Prostě, když celý den pracujeme, jsme ve stresu, hýbeme se, pak bez kvalitní regenerace náš tělesný systém chátrá. A pokud máme být svěží, výkonní, psychicky v pohodě a štíhlí, pak se bez dostatečného odpočinku neobejdeme.



Petr Havlíček

specialista na výživu

Od roku 1994 se specializuje na doplňkovou a sportovní výživu, nutriční programy, které jsou součástí léčebné terapie optimalizace stravování, nutriční programy pro vrcholový sport, nutriční programy pro rekreační sport.

Od roku 1995 je odborným konzultantem v oblasti výživy, spolupracuje s vrcholovými sportovci.

Je autorem odborných a odborně-populárních článků o výživě, jako konzultant spolupracoval na pořadech Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze.

Společně se šéfredaktorkou Diety vydal knihy - Jídlo jako životní styl, Hezky česky, hravě a zdravě a Jak se hubne v Čechách.

Ve volném čase rád jezdí na výlety se svojí dcerou Lucií, má rád dobré jídlo, dobrý relax a sympatické lidi kolem sebe.


Zdroj: Převzato z knihy Jídlo jako životní styl, Petr Havlíček a Petra Lamschová



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na





Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!







Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…