Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 10. díl: Hubnoucí pilulky, koktejly a potravinové doplňky.

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Dieta a hubnutí jsou jedním z nejdiskutovanějších témat, která se nám ženám honí hlavou a která stále dokola řešíme. Možná i vy potřebujete zhubnout, ale nevíte jak. Proto jsme pro vás připravili "hubnoucí seriál" s Petrem Havlíčkem - specialistou na výživu. Ten nám odpověděl na nejčastější otázky souvisejí s dietou, hubnutím a zdravým životním stylem.



Lze dietu podpořit i nějakými potravinovými doplňky?

Ano. Karnitin zlepší přeměnu tuku na energii, chitosan blokuje vstřebávání tuku, blokátory amyláz snižují účinnost enzymů štěpících škroby, CLA zlepšuje přeměnu tuků na energii a omezuje tvorbu tuku nového, HCA omezuje tvorbu tuku… Doplňků existuje mnoho, ale nejsou v žádném případě samospasitelné. Budou fungovat pouze v případě, že jsou součástí vyváženého stravování a správného pohybového režimu. Doporučuji jejich užívání konzultovat s někým, kdo se v problematice doplňků výživy alespoň trochu orientuje.

Co například hubnoucí pilulky?

Hubnoucí pilulky nemám moc rád. Krátkodobě vám asi pomohou, ale dlouhodobě nic nevyřeší, protože vás nic o správném jídle nenaučí. Po jejich vysazení dochází velmi často k jo‑jo efektu. Léky na hubnutí patří do rukou pouze lékařům. Z mého pohledu má smysl jejich preskripce pouze u lidí velmi obézních, kteří nejsou schopni se v jídle umravnit a kterým pomohou jednak omezit chuť na jídlo a jednak zvýšit energetickou spotřebu. Takže v počáteční fázi hubnutí jim mohou pomoci. Rozhodně je však nedoporučuji
chronickým dietářům, kterým by mohly ublížit.

Jsou tedy hubnoucí koktejly lepší?

Pokud jde o plnohodnotnou náhradu jídla a tedy kvalitní koktejl, který obsahuje zvýšený podíl bílkovin, komplexní sacharidy, vlákninu, trochu tuku, vitamínů a minerálů, mohu jimi v krizových situacích nahradit jídlo. Například pozdě večer po cvičení. V zásadě ale nesouhlasím s praktikami, kdy se koktejly nahrazuje polovina i více denního energetického příjmu. Náš organismus se vyvinul pro trávení pevné, nikoli tekuté stravy!




Petr Havlíček

specialista na výživu

Od roku 1994 se specializuje na doplňkovou a sportovní výživu, nutriční programy, které jsou součástí léčebné terapie optimalizace stravování, nutriční programy pro vrcholový sport, nutriční programy pro rekreační sport.

Od roku 1995 je odborným konzultantem v oblasti výživy, spolupracuje s vrcholovými sportovci.

Je autorem odborných a odborně-populárních článků o výživě, jako konzultant spolupracoval na pořadech Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze.

Společně se šéfredaktorkou Diety vydal knihy - Jídlo jako životní styl, Hezky česky, hravě a zdravě a Jak se hubne v Čechách.

Ve volném čase rád jezdí na výlety se svojí dcerou Lucií, má rád dobré jídlo, dobrý relax a sympatické lidi kolem sebe.


Zdroj: Převzato z knihy Jídlo jako životní styl, Petr Havlíček a Petra Lamschová



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na






ČTĚTE TAKÉ:
1. díl: Začínáme s dietou





ČTĚTE TAKÉ:
2. díl: Jak předejít jo-jo efektu?






ČTĚTE TAKÉ:
3. díl: Co jíst k snídani, obědu a k večeři






ČTĚTE TAKÉ:
4. díl: Cukry a umělá sladidla při dietě






ČTĚTE TAKÉ:
5. díl: Jaké tuky, oleje a margaríny při dietě přijímat? A jak je to se sádlem?






ČTĚTE TAKÉ:
6. díl: Které potraviny jsou při hubnutí nepřípustné?






ČTĚTE TAKÉ:
7. díl: Čokoláda a ovoce při dietě. Jaké množství je možné konzumovat?





ČTĚTE TAKÉ:
8. díl: Jaký způsob úpravy jídel je při hubnutí možný?






ČTĚTE TAKÉ:
9. díl: Pohyb a cvičení při hubnutí


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…