Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 10. díl: Hubnoucí pilulky, koktejly a potravinové doplňky.

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Dieta a hubnutí jsou jedním z nejdiskutovanějších témat, která se nám ženám honí hlavou a která stále dokola řešíme. Možná i vy potřebujete zhubnout, ale nevíte jak. Proto jsme pro vás připravili "hubnoucí seriál" s Petrem Havlíčkem - specialistou na výživu. Ten nám odpověděl na nejčastější otázky souvisejí s dietou, hubnutím a zdravým životním stylem.



Lze dietu podpořit i nějakými potravinovými doplňky?

Ano. Karnitin zlepší přeměnu tuku na energii, chitosan blokuje vstřebávání tuku, blokátory amyláz snižují účinnost enzymů štěpících škroby, CLA zlepšuje přeměnu tuků na energii a omezuje tvorbu tuku nového, HCA omezuje tvorbu tuku… Doplňků existuje mnoho, ale nejsou v žádném případě samospasitelné. Budou fungovat pouze v případě, že jsou součástí vyváženého stravování a správného pohybového režimu. Doporučuji jejich užívání konzultovat s někým, kdo se v problematice doplňků výživy alespoň trochu orientuje.

Co například hubnoucí pilulky?

Hubnoucí pilulky nemám moc rád. Krátkodobě vám asi pomohou, ale dlouhodobě nic nevyřeší, protože vás nic o správném jídle nenaučí. Po jejich vysazení dochází velmi často k jo‑jo efektu. Léky na hubnutí patří do rukou pouze lékařům. Z mého pohledu má smysl jejich preskripce pouze u lidí velmi obézních, kteří nejsou schopni se v jídle umravnit a kterým pomohou jednak omezit chuť na jídlo a jednak zvýšit energetickou spotřebu. Takže v počáteční fázi hubnutí jim mohou pomoci. Rozhodně je však nedoporučuji
chronickým dietářům, kterým by mohly ublížit.

Jsou tedy hubnoucí koktejly lepší?

Pokud jde o plnohodnotnou náhradu jídla a tedy kvalitní koktejl, který obsahuje zvýšený podíl bílkovin, komplexní sacharidy, vlákninu, trochu tuku, vitamínů a minerálů, mohu jimi v krizových situacích nahradit jídlo. Například pozdě večer po cvičení. V zásadě ale nesouhlasím s praktikami, kdy se koktejly nahrazuje polovina i více denního energetického příjmu. Náš organismus se vyvinul pro trávení pevné, nikoli tekuté stravy!




Petr Havlíček

specialista na výživu

Od roku 1994 se specializuje na doplňkovou a sportovní výživu, nutriční programy, které jsou součástí léčebné terapie optimalizace stravování, nutriční programy pro vrcholový sport, nutriční programy pro rekreační sport.

Od roku 1995 je odborným konzultantem v oblasti výživy, spolupracuje s vrcholovými sportovci.

Je autorem odborných a odborně-populárních článků o výživě, jako konzultant spolupracoval na pořadech Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze.

Společně se šéfredaktorkou Diety vydal knihy - Jídlo jako životní styl, Hezky česky, hravě a zdravě a Jak se hubne v Čechách.

Ve volném čase rád jezdí na výlety se svojí dcerou Lucií, má rád dobré jídlo, dobrý relax a sympatické lidi kolem sebe.


Zdroj: Převzato z knihy Jídlo jako životní styl, Petr Havlíček a Petra Lamschová



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na






ČTĚTE TAKÉ:
1. díl: Začínáme s dietou





ČTĚTE TAKÉ:
2. díl: Jak předejít jo-jo efektu?






ČTĚTE TAKÉ:
3. díl: Co jíst k snídani, obědu a k večeři






ČTĚTE TAKÉ:
4. díl: Cukry a umělá sladidla při dietě






ČTĚTE TAKÉ:
5. díl: Jaké tuky, oleje a margaríny při dietě přijímat? A jak je to se sádlem?






ČTĚTE TAKÉ:
6. díl: Které potraviny jsou při hubnutí nepřípustné?






ČTĚTE TAKÉ:
7. díl: Čokoláda a ovoce při dietě. Jaké množství je možné konzumovat?





ČTĚTE TAKÉ:
8. díl: Jaký způsob úpravy jídel je při hubnutí možný?






ČTĚTE TAKÉ:
9. díl: Pohyb a cvičení při hubnutí


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…