Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 11. díl: Jak správně nakupovat a co všechno sledovat na etiketách?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Dieta a hubnutí jsou jedním z nejdiskutovanějších témat, která se nám ženám honí hlavou a která stále dokola řešíme. Možná i vy potřebujete zhubnout, ale nevíte jak. Proto jsme pro vás připravili "hubnoucí seriál" s Petrem Havlíčkem - specialistou na výživu. Ten nám odpověděl na nejčastější otázky souvisejí s dietou, hubnutím a zdravým životním stylem.



Jak správně nakupovat a co všechno máme sledovat na etiketách?

Na etiketách bychom měli v zásadě sledovat dva druhy údajů: živinové složení a použité suroviny. Na živinovém složení by nás neměl zajímat jen celkový obsah energie, ale i podíl tuků (a kolik z těchto tuků je saturovaných), obsah sacharidů (a kolik z těchto sacharidů tvoří jednoduché cukry), obsah soli a vlákniny. U masných výrobků by nás měl zajímat i obsah bílkovin a cholesterolu. Pokud jde o surovinové složení, tak tady bych doporučil používat zdravý rozum. Pokud se například v šunce kromě masa objeví i voda, želatina, zahušťovadla a další látky, tak asi nepůjde o příliš kvalitní výrobek. Určitým ukazatelem může být i cena výrobku – byl bych velmi opatrný v případě hodně levných potravin.

Co by měl obsahovat např. bílý jogurt?

Tady je odpověď velmi jednoduchá: mléko, sušené mléko nebo mléčné bílkoviny, jogurtové kultury. Toť vše.

Co by měla obsahovat etiketa u kvalitní šunky?

Podíl svaloviny 90–96 %, trochu vody, bohužel i dusitanové rychlosti, které výrobek konzervují, přidávají chuť a barvu. Celkový obsah soli by neměl překročit 2 % a obsah tuku 3 %.

Jak se stravovat v restauraci? Lze se najíst třeba ve fast foodu?

Když už vím, jak má správná strava vypadat, tak vůbec nevidím problém v tom se najíst v restauraci – od toho tato zařízení máme. S fast foody je situace horší. Tam, kde používají smažení jako jedinou kuchyňskou úpravu, tam se snad nemůže najíst nikdo. Na druhou stranu existují i fast foody, kde dostanete kvalitní a čerstvé jídlo, a dokonce některé suroviny i v bio kvalitě.



Petr Havlíček

specialista na výživu

Od roku 1994 se specializuje na doplňkovou a sportovní výživu, nutriční programy, které jsou součástí léčebné terapie optimalizace stravování, nutriční programy pro vrcholový sport, nutriční programy pro rekreační sport.

Od roku 1995 je odborným konzultantem v oblasti výživy, spolupracuje s vrcholovými sportovci.

Je autorem odborných a odborně-populárních článků o výživě, jako konzultant spolupracoval na pořadech Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze.

Společně se šéfredaktorkou Diety vydal knihy - Jídlo jako životní styl, Hezky česky, hravě a zdravě a Jak se hubne v Čechách.

Ve volném čase rád jezdí na výlety se svojí dcerou Lucií, má rád dobré jídlo, dobrý relax a sympatické lidi kolem sebe.


Zdroj: Převzato z knihy Jídlo jako životní styl, Petr Havlíček a Petra Lamschová




Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na






ČTĚTE TAKÉ:
1. díl: Začínáme s dietou





ČTĚTE TAKÉ:
2. díl: Jak předejít jo-jo efektu?






ČTĚTE TAKÉ:
3. díl: Co jíst k snídani, obědu a k večeři






ČTĚTE TAKÉ:
4. díl: Cukry a umělá sladidla při dietě






ČTĚTE TAKÉ:
5. díl: Jaké tuky, oleje a margaríny při dietě přijímat? A jak je to se sádlem?






ČTĚTE TAKÉ:
6. díl: Které potraviny jsou při hubnutí nepřípustné?






ČTĚTE TAKÉ:
7. díl: Čokoláda a ovoce při dietě. Jaké množství je možné konzumovat?





ČTĚTE TAKÉ:
8. díl: Jaký způsob úpravy jídel je při hubnutí možný?






ČTĚTE TAKÉ:
9. díl: Pohyb a cvičení při hubnutí





ČTĚTE TAKÉ:
10. díl: Hubnoucí pilulky, koktejly a potravinové doplňky

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…