Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 6. díl: Které potraviny jsou při hubnutí nepřípustné?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Dieta a hubnutí jsou jedním z nejdiskutovanějších témat, která se nám ženám honí hlavou a která stále dokola řešíme. Možná i vy potřebujete zhubnout, ale nevíte jak. Proto jsme pro vás připravili "hubnoucí seriál" s Petrem Havlíčkem - specialistou na výživu. Ten nám odpověděl na nejčastější otázky souvisejí s dietou, hubnutím a zdravým životním stylem.



Které potraviny jsou při hubnutí nepřípustné?

Všechno, co je smažené na přepálených olejích a tucích, dále potraviny, které jsou nepřirozené, tzn. značně chemicky upravované, uzeniny, sladké limonády, sladkosti, které obsahují tuk, cukr, bílou mouku apod. – jde hlavně o oplatky, dorty, kynuté buchty a koláče, cucavé bonbóny, nekvalitní čokolády ze ztužených rostlinných tuků, sušeného mléka a cukru, cukrovinky s náplní ze ztužených tuků a dále věci, které se tváří jako racionální výživa, ale přitom jí vůbec nejsou. Například pufované rýžové chlebíčky s jogurtovou nebo ovocnou polevou (polevu tvoří ve většině případů ztužený rostlinný tuk a bílý cukr).

Čemu je dál dobré se vyhnout?

Dále se vyhněte smaženým nudlím, instantním potravinám, pečeným a smaženým hranolkům, lupínkům a knedlíkům. Rybám konzervovaným v nekvalitních remuládách, tučným masům, špeku, vnitřnostem a konzervám. Všem salámům, párkům, klobáskám, paštikám, vlašským, pikantním a jiným salátům a nekvalitní šunce. Taveným a plísňovým sýrům, slazeným tvarohům, omáčkám a jíškám, praženým ořechům, smetanovým slazeným jogurtům, kandovanému ovoci, pudingům, šlehačce, kořenícím směsím s glutamáty… těch potravin je opravdu hodně.

Co si můžeme dát občas?

V malém množství a občas nevadí hořká čokoláda (to je můj favorit pro chvíle pohody), kvalitní octy, sójová omáčka, hořčice plnotučné i s příchutěmi, zeleninové omáčky s minimem přidaného cukru a soli, kvalitní majonéza (malinké množství), mořská sůl, nakládaná zelenina, čalamády, zelenina ve slazených nálevech. Opatrní buďte také v množství banánů, vodního melounu, hroznového vína, kokosového mléka, neproslazovaného sušeného ovoce, kompotů.

Co bychom si měli myslet o light výrobcích?

Já osobně bych se většině light výrobků asi vyhýbal. Zvláště těm, kde je cukr nahrazen sladidly a tuk škrobem. Proč nemám rád sladidla, vyplývá z mé předchozí odpovědi. A čím si vlastně pomůžu, když odstraním tuk a nahradím ho škrobem, který má sice o něco nižší energetickou hodnotu, nicméně ji má?! Anebo želatinou, která je velmi nehodnotnou bílkovinou? Podle jedné anglické studie, prezentované zhruba před rokem v našich médiích, může např. konzumace mléčných light výrobků vést k ženské neplodnosti.

Jak je to s dietou a alkoholem?

Alkohol k hubnutí příliš nepatří, ale proti malému množství jednou za čas u dospělých lidí nelze nic namítat. Mějte neustále na paměti, že alkohol se mění na tuk (proto mají alkoholici ztučnělá játra – cirhóza jater). Když chceme hubnout, měli bychom konzumaci alkoholu omezit. Při vaření naopak alkohol nevadí. Jde totiž o těkavou látku, proto se alkohol při vaření odpaří a zůstane pouze chuť a vůně.

Extra tip: Zdravá žena může přijmout 3 dcl vína týdně, zdravý muž 5 dcl.



Petr Havlíček

specialista na výživu

Od roku 1994 se specializuje na doplňkovou a sportovní výživu, nutriční programy, které jsou součástí léčebné terapie optimalizace stravování, nutriční programy pro vrcholový sport, nutriční programy pro rekreační sport.

Od roku 1995 je odborným konzultantem v oblasti výživy, spolupracuje s vrcholovými sportovci.

Je autorem odborných a odborně-populárních článků o výživě, jako konzultant spolupracoval na pořadech Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze.

Společně se šéfredaktorkou Diety vydal knihy - Jídlo jako životní styl, Hezky česky, hravě a zdravě a Jak se hubne v Čechách.

Ve volném čase rád jezdí na výlety se svojí dcerou Lucií, má rád dobré jídlo, dobrý relax a sympatické lidi kolem sebe.


Zdroj: Převzato z knihy Jídlo jako životní styl, Petr Havlíček a Petra Lamschová



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na






ČTĚTE TAKÉ:
1. díl: Začínáme s dietou





ČTĚTE TAKÉ:
2. díl: Jak předejít jo-jo efektu?






ČTĚTE TAKÉ:
3. díl: Co jíst k snídani, obědu a k večeři






ČTĚTE TAKÉ:
4. díl: Cukry a umělá sladidla při dietě






ČTĚTE TAKÉ:
5. díl: Jaké tuky, oleje a margaríny při dietě přijímat? A jak je to se sádlem?

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…