Šestá nemoc

Šestá nemoc

Šestá nemoc je virové onemocnění typické 3–4denní horečkou, po jejímž poklesu se objeví vyrážka. Jakým způsobem se lze tak zvanou Šestou nemocí nakazit?

Původcem nemoci je virus. Jedná se o šestý lidský herpetický virus (HHV-6). Nákaza se přenáší vzdušnou cestou a onemocnění postihuje starší kojence a batolata. Vyskytuje se sporadicky či v drobných epidemiích zejména v jarních měsících. Onemocnění zanechává trvalou imunitu, nemůže se již opakovat. Inkubační doba (tj. doba od nákazy k objevení se prvních příznaků onemocnění) kolísá od 6 do 15 dnů s průměrem 10 dnů.

Šestá nemoc je dětské virové onemocnění

Jaký bývá průběh nemoci?

Onemocnění začíná náhle vysokou horečkou, která trvá 3 až 5 dnů a není doprovázena výraznějšími projevy z postižení horních cest dýchacích. Bývá jen lehký zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. V době prudkého poklesu horečky se především na trupu objeví drobně skvrnitá růžová vyrážka. Šíří se na krk a horní části končetin, ale v obličeji nebývá. Někdy trvá jen několik hodin a zpravidla do dvou dnů mizí bez následků.

Jaké mohou nastat komplikace?

Při vysoké horečce může dojít u kojenců nebo batolat k tzv. febrilním křečím. Lépe je této komplikaci předejít včasným podáním léků proti horečce

Jaká je léčba?

Léčba je pouze symptomatická. To znamená, že lékař léčí pouze příznaky onemocnění. Při horečce podáváme antipyretika (léky proti horečce), při vysokých horečkách lze doporučit i studený zábal. Místní léčba vyrážky (tekutý pudr, antiseptické masti) urychluje zasychání vyrážky, tlumí svědění a brání bakteriální infekci.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud