Šestá nemoc

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Šestá nemoc je virové onemocnění typické 3–4denní horečkou, po jejímž poklesu se objeví vyrážka. Jakým způsobem se lze tak zvanou Šestou nemocí nakazit?



Původcem nemoci je virus. Jedná se o šestý lidský herpetický virus (HHV-6). Nákaza se přenáší vzdušnou cestou a onemocnění postihuje starší kojence a batolata. Vyskytuje se sporadicky či v drobných epidemiích zejména v jarních měsících. Onemocnění zanechává trvalou imunitu, nemůže se již opakovat. Inkubační doba (tj. doba od nákazy k objevení se prvních příznaků onemocnění) kolísá od 6 do 15 dnů s průměrem 10 dnů.

Šestá nemoc je dětské virové onemocnění

Jaký bývá průběh nemoci?

Onemocnění začíná náhle vysokou horečkou, která trvá 3 až 5 dnů a není doprovázena výraznějšími projevy z postižení horních cest dýchacích. Bývá jen lehký zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. V době prudkého poklesu horečky se především na trupu objeví drobně skvrnitá růžová vyrážka. Šíří se na krk a horní části končetin, ale v obličeji nebývá. Někdy trvá jen několik hodin a zpravidla do dvou dnů mizí bez následků.

Jaké mohou nastat komplikace?

Při vysoké horečce může dojít u kojenců nebo batolat k tzv. febrilním křečím. Lépe je této komplikaci předejít včasným podáním léků proti horečce

Jaká je léčba?

Léčba je pouze symptomatická. To znamená, že lékař léčí pouze příznaky onemocnění. Při horečce podáváme antipyretika (léky proti horečce), při vysokých horečkách lze doporučit i studený zábal. Místní léčba vyrážky (tekutý pudr, antiseptické masti) urychluje zasychání vyrážky, tlumí svědění a brání bakteriální infekci.

www.ulekare.cz

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…