Sestavte si cestovní lékárničku: Tradiční i přírodní

Sestavte si cestovní lékárničku: Tradiční i přírodní

Poradíme vám, jaké léky vzít s sebou na dovolenou. Že máte raději universální přípravky na přírodní bázi? Není problém! Zabrousíme tedy i do fytoterapie.

Trochu jinak vypadá lékárnička pro měsíční přechod rumunských hor s bivakováním v přírodě, jinak na cyklotýden s ubytováním v krkonošském penzionu a jinak na čtrnáctidenní pobyt u moře v Řecku. Skladbu vybraných léků samozřejmě ovlivňuje i skladba samotných účastníků dovolené, pokud jedete s maličkými dětmi, budete pravděpodobně potřebovat trochu odlišné léky než pro seniory.

Jaké základní typy léků, by tedy neměly chybět v žádné dobře vybavené prázdninové lékárně?

Všeobecné tipy na vybavení klasické cestovní lékárny

  1. Léky, které pravidelně užíváte – tyto léky nemusí být přímou součástí lékárny, praktičtější bývá, přechovávat je odděleně v příručním zavazadle.
  1. Léky proti teplotě a bolesti – pro dospělé jsou praktické prášky, u dětí se osvědčují spíše sirupy.
  1. Léky proti průjmům, zácpě a zažívacím obtížím – při úporných průjmech u dětí a starších osob v případě velkých ztrát tekutin oceníte nejen dané léky, ale i tzv. rehydratační roztok (lze zakoupit v lékárně).
  1. Antialergické léky a gely – jedete-li k moři, možná se vám bude hodit i přípravek při popálení medúzou (lze zakoupit v lékárně).
  1. Léky, které jste zvyklé užívat při nachlazení a bolesti v krku – kupříkladu kapky do nosu, kapky nebo sirup na kašel, různé pastilky přinášející úlevu při bolestech a chrapotu apod.
  1. Léky na kinetózy – malé děti budou možná preferovat speciální žvýkačky a lízátka.
  1. Volně prodejné léky při poševní mykóze – nejsou sice nutností, avšak ženy, které na tyto potíže opakovaně trpí, mohou jejich dosažitelnost velmi ocenit.
  1. Mast proti plísňovým onemocněním kůže
  1. Přípravky na ošetření očí při podráždění a lehkém zánětu
  1. Repelentní a insekticidní prostředky
  1. Hojivé masti a přípravky na drobná poranění
  1. Hojivá mast, gel či pěna při popálení slunečním zářením
  1. Základní potřeby při úrazech a poraněních – desinfekce, náplasti různých velikostí, sterilní obvaz a čtverce, elastické obinadlo, stále se osvědčuje i trojcípý šátek a zavírací špendlíky, na odřeniny jsou skvělé hydrogelové náplasti na mokré hojení ran.
  1. Další užitečné vybavení: teploměr, pinzeta, pinzeta na klíšťata, tejpovací páska (pokud s ní umíte trochu zacházet) nebo alespoň cívková náplast, antiseptické ubrousky na ruce, glukózové bonbóny (dojdou-li vám třeba na horách síly).

POZOR! Před aplikací léku vždy čtěte příbalový leták! V zemi, kde trávíte dovolenou si do mobilu uložte číslo na záchranku.

Praktická přírodní lékárna, aneb několik malých lahviček na mnoho velkých neduhů

  1. Extrakt z grapefruitových jadérek – je přírodní antibiotikum, antivirotikum a antimykotikum. Lze jej užívat vnitřně i zevně. Vnitřně pomáhá při virových i bakteriálních infekcích, zevně se osvědčuje při oparech, plísních, afrech, poštípání hmyzem apod. Podobné účinky má i známý tea tree olej, ten však nepoužívejte vnitřně.
  1. Levandulová silice – je skvělá na drobné popáleniny, navíc odpuzuje hmyz (lze nakapat na oblečení, spacák, polštářek apod.), neutralizuje některé hmyzí jedy, tiší bolesti hlavy a nervové podráždění. Pokud vám však vyloženě páchne, tak ji v posledních dvou případech nepoužívejte. Levandulovou silici můžete použít i jako desinfekci na drobná poranění, kdy desinfikuje i zastavuje krvácení.
  1. Hřebíčková silice – je skvělou pomocnicí při akutních bolestech zubů. Stačí 1 kapka na ušní tyčinku, kterou použijete k potření okolí zubu. 2 – 3 kapky můžete přidat i do sklenice teplé vody a roztokem vyplachovat ústa. Pozor, nepoužívat u dětí a alergiků, silice je velmi koncentrovaná! Silice nenahradí lékařskou péči!
  1. Mátová silice (máta peprná) – inhalace mátové silice tlumí nepříjemné pocity při kinetózách, stačí kápnout 2 kapky na kapesník a inhalovat. Příjemná je též inhalace při nachlazení.
  1. Aloe vera sprey – skvěle zklidní spálenou, opruzenou i jinak podrážděnou pokožku, podpůrně působí také u léčby mykóz (nohou, nehtů). Lze jej užít i při zánětech očí a bolestech v krku.
  1. Carbofit (čárkl, rostlinné uhlí) – užívá se vnitřně při všech zažívacích potížích, adsorbuje jedy v zažívacím traktu. Pokud jej rozdrtíte a smícháte s vodou, získáte skvělé kloktadlo na bolesti v krku a záněty v ústní dutině. (Jako kloktadlo můžete použít i slanou vodu.)

Doporučujeme

Články odjinud