Sezona alergií začíná. Jak se proti nim bránit?

Sezona alergií začíná. Jak se proti nim bránit?

Přichází jaro, a tudíž i čas, kdy na nás útočí alergeny ze všech stran. Příroda nám však ve své štědrosti nabízí řadu léčivek, které toto onemocnění pomáhají zmírnit a v lepších případech i odstranit.

Nejlepším pomocníkem je kvalitní a vyvážená strava!

Zdraví celého organismu můžeme ovlivnit především skladbou svého jídelníčku. Základem našeho jídelníčku by měla být syrová zelenina a ovoce, saláty a kvalitní celozrnné pečivo. Velkou část by rovněž měly tvořit luštěniny (červená, žlutá, zelená, hnědá, šedá, černá čočka, cizrna, hrách, mungo...), pohanka, jáhly, neloupaná rýže, klíčky, tofu. Do jídel můžeme přidávat mořské řasy, například vločky nori, arame, wakame, zvýší tak jejich výživovou hodnotu a stravitelnost. Také bychom měli organismu dopřávat kvalitní rostlinné oleje - olivový, mandlový, sezamový, lněný.

Co v jídelníčku omezit?

Omezit na minimum bychom měli maso, uzeniny, výrobky z kravského mléka. Mléko můžeme nahradit rostlinnými mléky – ovesné, rýžové, jáhlové, sójové, vždy ale upřednostňujeme tato mléka v tekuté podobě. Cukr můžeme nahradit zdravějšími variantami, jako například hroznový, med, agáve sirup, ječný, kukuřičný nebo rýžový slad.

Nic nedochutí pokrmy lépe než čerstvé bylinky

K dochucování pokrmů je optimální používat bylinky a koření, které nám podpoří trávení – bazalku, kmín, kopr, fenykl, anýz, saturejku, dobromysl, majoránku, yzop, mátu. Na jaře si hodně dopřáváme mladé výhonky rostlin, jako například lístky pampelišky, špičky kopřiv, bršlici kozí nohu, žabinec, květy sedmikrásky, pažitku.

Přírodní prostředky ke zmírnění alergických obtíží

Kopřiva - bylinka téměř na všechny neduhy

Kopřiva je výborným antihistaminikem. Má silné čisticí účinky, zmírňuje veškeré typy alergií a bez vedlejších účinků. Doporučuji tento postup:natrháme si mladé špičky kopřiv, odšťavníme v odšťavovači nebo rozmixujeme s troškou vody, uskladníme v ledničce, ale maximálně dávku na 5 dní (kvasí) a užíváme 1 čajovou lžičku 3x denně po dobu 3 měsíců. Kopřiva se nesmí dostat do kontaktu s kovem, proto používáme plastovou lžičku. V zimě si můžeme pomoci i pitnou kúrou ze sušené kopřivy.

Kořenhořce žlutého zmírňuje alergické projevy

Alergii zmírníme také užíváním kořene hořce žlutého – užíváme 3x denně kousek o velikosti 0,5 x 0,5 cm nadrceného kořene zapijeme vodou, tato kúra by měla trvat po dobu 6 týdnů. Kořen hořce je i naprosto spolehlivý prostředek na odstranění pálení žáhy.

Žampióny s alergií pěkně zatočí

MUDr. Jaroslav Veselský popisuje osvědčený postup na protialergické působení této houby při kožních a průduškových alergiích astmatického typu.

Žampionová tinktura

Potřebujeme: 100 g žampiónů, 4 dl 60% lihu Houby zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, houby vymačkáme, tinkturu nalijeme do tmavé skleněné lahve a uschováme v lednici. Tinktura vydrží až 2 roky. Tinktura se užívá v těchto dávkách – ženy – 4 x denně 20 kapek, muži 4 x denně 25 kapek po dobu 6 - 8 týdnů.

Žampionový prášek

Výborné protialergické působení má prášek z těchto hub. Připravíme si ho tímto způsobem: dobře očištěné žampiony dokonale usušíme v sušičce na potraviny či v otevřené troubě při teplotě do 60 stupňů Celsia. Sušení na přímém sluníčku se nedoporučuje. Pak žampiony nastrouháme nadrobno a uskladníme pod hermetickým uzávěrem. Podáváme 3 x denně na špičce kulatého nože. Užíváme po dobu 2 – 3 měsíců.

Na oteklé podrážděné oči je výborný světlík

Při velkém alergickém ataku jsou velmi často postiženy i oči. Nadměrně pálí, svědí, slzí a jsou oteklé. Vynikajícím prostředkem, který můžu doporučit, je čaj ze světlíku lékařského. Připravíme si ho tak, že 1 čajovou lžičku světlíku přelijeme 1 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme přes velmi jemné sítko nebo plátýnko. V čaji nesmí zůstat žádné zbytky, jinak by oko ještě více podráždily. Obě oči si tímto čajem několikrát denně vyplachujeme. Tento postup provádíme několik dní, každý den si však připravujeme nový čaj.

Aromaterapie pomáhá zmírnit příznaky alergií

Léčbu vůněmi můžeme praktikovat i při alergických potížích. Zapálená aromalampa dokonale vyčistí vzduch v místnosti a zmírní tak obtíže. Při těchto potížích se mi osvědčil éterický olej z eukalyptu, tea tree (čajovník), smrku a myrty.

Jak na to?

Do misky v aromalampě nalijeme 4 lžíce vody a do ní přidáme 3 kapky eukalyptového, 3 kapky tea tree, 3 kapky smrkového a 3 kapky myrtového éterického oleje. Pak zapálíme svíčku a necháme provonět místnost či celý byt. Takto postupujeme 2 x denně. Pozor na kvalitu éterických olejů, musí mít na etiketě uvedeno, že jsou 100% přírodní, jiné nikdy nekupujeme, protože obsahují syntetické přísady (i například 95 %).

Alergie a homeopatie

Homeopatie je velmi účinná metoda s dávnou tradicí a jasnými pravidly, která vycházejí ze zákona podobnosti. V principu znamená, že každá látka ovlivní organismus přesně definovatelnými účinky, které se na těle projeví jako příznaky, odborně jim říkáme symptomy nemocí. A právě tyto symptomy dokáže homeopatie upravit, u pacienta léčit. Odtud pochází ta známá homeopatická definice: „podobné se léčí podobným“.

Prevence i léčba alergie

Preventivně je vhodné podávat lék Pollens 30 CH, je vlastně připravený z pylů kvetoucích rostlin. Pomáhá organismu zvyknout si a snižovat reakci na tyto látky. Dávkování je 5 kuliček ráno před odchodem z domova. Užíváme ho po dobu 3 – 5 měsíců.

Další preventivní lék připravený z pylů trav a sena je Pollen de graminées 30 CH. Dávkování je 5 kuliček ráno před odchodem z domova. Užíváme ho po dobu 3 – 5 měsíců.

Základním lékem na samotnou alergickou reakci je Poumon histamine 30CH. Tento preparát zpomaluje až zastavuje jakoukoliv alergickou reakci. Dávkování záleží na rychlosti rozvoje alergické reakce – čím rychlejší je reakce těla, tím častější je podávání léku – 5 kuliček po 30 minutách. Když se zpomalí alergická reakce, prodlužují se intervaly- až na 2 x denně. Všechna tato bylinková léčiva můžeme užívat souběžně.

Duševní očista je také velmi důležitá!

Na vyčištění naší mysli často zapomínáme, i když je opravdu nesmírně důležitá. Mysli prospívají relaxace, meditace, procházky v přírodě, pravidelný pohyb, krásná hudba, vůně rostlin, bylinky, zdravá strava i hezká literatura.

Doporučujeme

Články odjinud