13
Fotogalerie

Simona Krainová je nemocná? Ne! Pomáhá lidem s rosaceou

Rosacea (růžovka) je chronické zánětlivé onemocnění kůže, kterým v České republice trpí asi 500 000 lidí. Po Liboru Boučkovi a Lucce Křížkové se do kampaně na podporu pacientů s rosaceou zapojila i topmodelka Simona Krainová.

„Růžovkou, na kterou kampaň upozorňuje, totiž trpí pár mých známých a kamarádů a já moc dobře vím, jak je pro ně život s tímhle onemocněním těžký. Proto jsem se rozhodla, že se letos do kampaně zapojím. Doufám, že i mým přispěním v kampani pomohu nejen svým přátelům, ale i ostatním, kteří tímto onemocněním trpí,“ vysvětluje Simona.

Co je rosacea a jak se projevuje?

Rosacea je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které postihuje kolem 40 milionů lidí na celém světě. V České republice jí dle odhadů trpí 1 člověk z 20 (až 500 000 Čechů). Běžným symptomem je viditelné přetrvávající či opakující se zarudnutí obličeje na čele, bradě, tvářích a dolní polovině nosu. V extrémních případech se objevují také pupínky a hnisavé puchýřky, ztluštění kůže nebo pocit pálení a píchání v obličeji.

„Ruměnec“ v obličeji má významný psychický dopad na pacienty. Mnozí z nich prožívají úzkost, rozpaky, pocit nízkého sebevědomí a společenské izolace. Navíc povědomí veřejnosti o tomto onemocnění je poměrně nízké. I samotní nemocní se potýkají s nedostatkem informací o svém zdravotním stavu. Mnozí lidé trpící rosaceou si myslí, že mají pouze citlivější pokožku.

Kampaň Červená červené odstartovala v loňském roce jako lokální projekt pro Českou a Slovenskou republiku k celosvětové kampani Act on Red. Tato kampaň, kterou podporuje společnost Galderma SA, má za cíl zvýšit povědomí o tomto nepříjemném onemocnění.

Tváří celosvětové kampaně se stala Cynthia Nixon, známá především jako představitelka Mirandy Hobbsové ze seriálu Sex ve městě. V loňském roce byli tvářemi kampaně Lucie Křížková a Libor Bouček, letos štafetu převzala právě Simona Krainová.

„Růžovku spouští vysoké teploty, vystavování se slunečnímu záření i sportovní aktivity, proto jsme se domluvili, že si „růžovku“ přivezu z dovolené. A povím vám, nebyl to vůbec pěkný zážitek, jsem zvyklá, že se za mnou lidé otáčejí, ale tohle bylo jiné. Nevěřícné pohledy, někdy až zhnusené, mě provázely po celou cestu z letiště. Lidé si mě i fotili. Je mi ale jasné, že moje pocity určitě nebyly nic proti tomu, co musí denně prožívat lidé, kteří rosaceou opravdu trpí a nemohou se utěšovat tím, že vše za chvíli skončí, budou se moci odlíčit a všechno bude zase dobré,“ popisuje krásná topmodelka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vzkaz Simony Krainové všem, kteří mají problémy připomínající příznaky růžovky:

Pokud trpíte příznaky jako je zarudnutí pokožky obličeje, nepříjemné svědění, pálení a podobně, neváhejte se s tím svěřit svému praktickému lékaři či dermatologovi. Jen oni totiž mohou onemocnění správně diagnostikovat a účinně vám pomoci. Mohou vám předepsat účinný gel, který vám pomůže vrátit se zpět k příjemnému životu bez studu z vaší tváře.

Více informací na www.cervenacervene.cz

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud