Sklenku vody?

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Co víte o vodě z PET láhve? A o vodě z kohoutku? Kupujete vodu v kartonech, nebo pijete točenou? A jaký má vaše počínání dopad na vás samotné i na planetu?

Co je vlastně minerální voda?

Minerální voda, zkráceně minerálka, je voda se zvýšeným obsahem minerálních látek. Má v jednom litru více než 1 g rozpuštěných minerálů, či přes 1 g rozpuštěného oxidu uhličitého, či určené množství radioaktivního prvku rutherfordia, nebo 1 mg sulfanu, či jodu nad 5 mg na litr, nebo určité množství arzenu či železa, anebo musí mít voda teplotu nad 25°C.

U velkého množství minerálek je současně splněno více podmínek pro zařazení
mezi minerální vody. Mají i léčivé účinky, ale dlouhodobé pití pouze minerálních vod se nedoporučuje, jelikož pro často vysoký obsah solí mohou zanášet cévy a zvyšovat krevní tlak.



Dále se ještě dělí na přírodní minerální vody, přírodní minerální vody léčivé a přírodní minerální vody stolní, které se mineralizují do 6 g/l.
V současnosti byla v Česku změněna definice minerální vody, která ji nově
definuje tak, že se jedná o jakoukoli podzemní vodu čistého složení, která nemusí mít výše zmiňované vlastnosti.

Za minerální vodu se proto smí vydávat v podstatě kterákoliv voda vytěžená z podzemí. Současně byla přijata vyhláška, která dále umožňuje širokou škálu úprav vody, jako je například filtrace, odstraňování nevhodných látek, sycení či odstraňování oxidu uhličitého a její ochucování.

Voda z kohoutku bývá často kvalitnější než balená. Testy nelžou. Dezinformace a dobře zacílené reklamy přiměly v minulosti až 34 % Čechů k tomu, aby vodu z kohoutku nepili vůbec. Občanské sdružení spotřebitelů TEST však zjistilo, že balená voda není vždy zdrojem proklamovaných zdraví prospěšných látek a bohužel navíc někdy obsahuje i látky nepovolené, nebo
dokonce toxické.

Kdo propadne peklu

Všechny testované balené vody měly přijatelnou chuť i pach. Některé vody
však neměly dostatek vápníku či hořčíku, nebo naopak vykazovaly nadlimitní
obsah dusitanů a příliš vysoké množství organofobních bakterií. Jisté nejmenované vody obsahovaly naopak málo těchto bakterií, což u kontrolorů vzbudilo podezření na přítomnost cizorodé toxické látky nebo použití nedovolené antimikrobiální úpravy.

Ida Rozová z Občanského sdružení spotřebitelů TEST k situaci podotýká: „Byli jsme překvapeni výsledky testů, protože ty hovoří proti některým
baleným vodám. Nalezli jsme dokonce i nedovolené organické látky, jako je benzoapyren a chloroform.“

Voda z vodovodu

v testech boduje Zatímco výsledky balené vody vycházejí často rozporuplné, voda natočená z kohoutku ve všech pěti sledovaných městech je podle výsledků laboratorních testů Očanského sdružení TEST kvalitní. Třeba v Plzni se ve vodě objevilo zvýšené množství železa, ale co se týká všech ostatních zkoušek, bylo jich víc než šedesát, potvrdily, že voda je zcela
v pořádku.

5 x PRO vodu z kohoutku:

l Je vždy přísně kontrolována,na rozdíl od vody balené
l Je vždy čerstvá, na rozdíl od vody balené, o níž nemáme tušení, kolik týdnů a měsíců stojí v láhvi ve skladu a pak v obchodě
l Je mnohem levnější, než voda kupovaná v PET láhvích
l Je vždy a všude k dispozici
l Je k vám doručována v trubkách, nezatěžujete tedy vůbec planetu odpadem a recyklací












„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life „

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…