Slané jídlo zdvojnásobuje riziko rakoviny žaludku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Běžná strava, která je plná přesolených jídel, dvojnásobně zvyšuje riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku. Prokázali to japonští odborníci studií provedenou na čtyřiceti tisícovkách mužů a žen.

„Pacienti s nejslanějším jídelníčkem jsou skutečně mnohem více náchylnější k rakovině žaludku, čtvrtému nejčastějšímu druhu rakoviny na světě,“ shodují se japonští lékaři, kteří své závěry společně s varováním zveřejnili v časopise British Journal of Cancer.

Vedle rakoviny žaludku je slané jídlo příčinou také dalších onemocnění, mezi nimiž na prvních dvou příčkách figurují onemocnění srdce a mozkové příhody. Jídelníček s vysokým obsahem soli může vést také k žaludeční gastritidě, která je otevřenou branou k rakovině žaludku.

Vědci z Národního výzkumného institutu pro rakovinu v japonské Kashiwě zkoumali 18.684 mužů, z nichž 358 trpělo rakovinou žaludku, a 20.381 žen, z nichž byla rakovina žaludku zjištěna ve 128 případech.

„Zjistili jsme, že u mužů, kteří téměř nesolí, se vyskytuje rakovina žaludku v jednom případě z tisíce. U těch, kteří do svého těla dostávají poměrně velké množství soli, se risk zvyšuje na jeden případ z pěti set mužů. Stejný poměr jsme zjistili i u žen. U těch s jídelníčkem chudým na sůl se rakovina žaludku vyskytne u jednoho případu ze dvou tisíc, zatímco u silně solících žen se jedná o jednu ženu z třinácti set,“ uvedl jeden z autorů výzkumu.

Nasolení, naložení do octa a uzení se při přípravách jídla v Japonsku využívají velmi často. Právě proto se zde rakovina žaludku vyskytuje častěji než třeba v Evropě. Se stále častějším kopírováním „západního“ jídelníčku klesá podle odborníků i počet onemocnění tímto typem rakoviny. (Plus)

Další články z rubriky

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Dnes | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…