Slané jídlo zdvojnásobuje riziko rakoviny žaludku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Běžná strava, která je plná přesolených jídel, dvojnásobně zvyšuje riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku. Prokázali to japonští odborníci studií provedenou na čtyřiceti tisícovkách mužů a žen.

„Pacienti s nejslanějším jídelníčkem jsou skutečně mnohem více náchylnější k rakovině žaludku, čtvrtému nejčastějšímu druhu rakoviny na světě,“ shodují se japonští lékaři, kteří své závěry společně s varováním zveřejnili v časopise British Journal of Cancer.

Vedle rakoviny žaludku je slané jídlo příčinou také dalších onemocnění, mezi nimiž na prvních dvou příčkách figurují onemocnění srdce a mozkové příhody. Jídelníček s vysokým obsahem soli může vést také k žaludeční gastritidě, která je otevřenou branou k rakovině žaludku.

Vědci z Národního výzkumného institutu pro rakovinu v japonské Kashiwě zkoumali 18.684 mužů, z nichž 358 trpělo rakovinou žaludku, a 20.381 žen, z nichž byla rakovina žaludku zjištěna ve 128 případech.

„Zjistili jsme, že u mužů, kteří téměř nesolí, se vyskytuje rakovina žaludku v jednom případě z tisíce. U těch, kteří do svého těla dostávají poměrně velké množství soli, se risk zvyšuje na jeden případ z pěti set mužů. Stejný poměr jsme zjistili i u žen. U těch s jídelníčkem chudým na sůl se rakovina žaludku vyskytne u jednoho případu ze dvou tisíc, zatímco u silně solících žen se jedná o jednu ženu z třinácti set,“ uvedl jeden z autorů výzkumu.

Nasolení, naložení do octa a uzení se při přípravách jídla v Japonsku využívají velmi často. Právě proto se zde rakovina žaludku vyskytuje častěji než třeba v Evropě. Se stále častějším kopírováním „západního“ jídelníčku klesá podle odborníků i počet onemocnění tímto typem rakoviny. (Plus)

Další články z rubriky

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

18. 2. | Co kdybyste mohla hubnout jen díky tomu, že změníte svoje večerní rituály? Zní to až moc jednoduše,…

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

16. 2. | 1 | Dodnes nevíme proč, ale Alhzeimerova choroba postihuje hlavně ženy. Možná proto, že jsou obecně…

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

15. 2. | Naučte se jíst zdravé rybí maso, ať už v odlehčené podobě na fenyklu a grapefruitu nebo v podobě…

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

Problémy v přechodu: Zastavte je bez chemie

14. 2. | Žen v období menopauzy je v Čechách v tuto chvíli tři čtvrtě milionu, půl milionu má potíže a…