Slané jídlo zdvojnásobuje riziko rakoviny žaludku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Běžná strava, která je plná přesolených jídel, dvojnásobně zvyšuje riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku. Prokázali to japonští odborníci studií provedenou na čtyřiceti tisícovkách mužů a žen.

„Pacienti s nejslanějším jídelníčkem jsou skutečně mnohem více náchylnější k rakovině žaludku, čtvrtému nejčastějšímu druhu rakoviny na světě,“ shodují se japonští lékaři, kteří své závěry společně s varováním zveřejnili v časopise British Journal of Cancer.

Vedle rakoviny žaludku je slané jídlo příčinou také dalších onemocnění, mezi nimiž na prvních dvou příčkách figurují onemocnění srdce a mozkové příhody. Jídelníček s vysokým obsahem soli může vést také k žaludeční gastritidě, která je otevřenou branou k rakovině žaludku.

Vědci z Národního výzkumného institutu pro rakovinu v japonské Kashiwě zkoumali 18.684 mužů, z nichž 358 trpělo rakovinou žaludku, a 20.381 žen, z nichž byla rakovina žaludku zjištěna ve 128 případech.

„Zjistili jsme, že u mužů, kteří téměř nesolí, se vyskytuje rakovina žaludku v jednom případě z tisíce. U těch, kteří do svého těla dostávají poměrně velké množství soli, se risk zvyšuje na jeden případ z pěti set mužů. Stejný poměr jsme zjistili i u žen. U těch s jídelníčkem chudým na sůl se rakovina žaludku vyskytne u jednoho případu ze dvou tisíc, zatímco u silně solících žen se jedná o jednu ženu z třinácti set,“ uvedl jeden z autorů výzkumu.

Nasolení, naložení do octa a uzení se při přípravách jídla v Japonsku využívají velmi často. Právě proto se zde rakovina žaludku vyskytuje častěji než třeba v Evropě. Se stále častějším kopírováním „západního“ jídelníčku klesá podle odborníků i počet onemocnění tímto typem rakoviny. (Plus)

Další články z rubriky

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Dnes | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…