Slazené perlivé nápoje zhoršují artritidu

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Lékaři před konzumací slazených perlivých nápojů varují mnoho let. Limonády nejrůznějších chutí totiž obsahují velké množství cukru a přispívají k obezitě. Mimo to jsou plné chemických látek poškozujících zdraví.



Navíc teď lékaři z Bostonu zjistili, že tyto limonády zhoršují rovněž onemocnění artritidou. Platí to zvláště u oestoartrózy kolen.

„Čím více slazených perlivých nápojů pacient pije, tím rychleji u něj onemocnění propuká a zhoršuje se. A navíc štíhlí muži jsou na tom úplně nejhůře,“ tvrdí doktor Bing Lu z Bostonu.

Konzumace perlivých limonád je tak nejen rizikovým faktorem pro rozvoj obezity a rychlého stárnutí tkání, ale nově také pro vznik a rychlou progresi osteoartrózy.

„Zatím nevíme, co v limonádě působí na kolena tak zhoubně, nebo proč je její konzumace tak riziková. Čísla hovoří jasně, osoby konzumující nejvíce slazených perlivých nápojů měly kolena v nejhorším stavu a choroba se u nich vyvíjela nejrychleji,“ dodává Bing Lu.

Foto: Profimedia.cz

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…