Sliny zabíjejí kuřáky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Sliny přestavují důležitou součást imunitního systému lidského organismu, u kuřáků se však, stejně jako hleny produkované sliznicemi dýchacího ústrojí, mění ve smrtelně nebezpečný jed. K tomuto šokujícímu odhalení dospěli badatelé z Izraelského technologického institutu v Tel Avivu.

"Naše výzkumy potvrdily, že uvedené sekrety, jež normálně chrání organismus před nejrůznějšími infekcemi, ztrácejí při styku s cigaretovým dýmem svou obrannou schopnost a mění se ve smrtící koktejl," informují vědci na stránkách lékařského časopisu British Journal of Cancer.

Během experimentu nejprve v laboratoři rozmnožili rakovinotvorné buňky, které se běžně vyskytují v lidských ústech, a pak je vystavili působení slin a cigaretového dýmu. Ukázalo se, že takto vzniklá chemická směs nejen nedokázala zabránit zhoubnému bujení, ale naopak je podporovala.

"Čím déle působila směs tabákových exhalátů rozpuštěných v tělních tekutinách na buňky sliznic, tím více jich poškodila," zdůraznil šéf výzkumného týmu Rafi Nagler.

Důvod je podle vědců prostý. Zplodiny likvidují přírodní antioxidanty, které brání pronikání škodlivin do organismu ústní a nosní dutinou. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…