Slova mohou ranit více než tělesné násilí

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Jak ukazuje nový výzkum, představa, že zranit nás mohou rány, ale nikoli slova, je mylná. Američtí psychologové totiž zjistili, že vzpomínky na citově traumatické události bolí dokonce o hodně déle, než vzpomínky na fyzickou bolest.

Podle vědců je dost možné, že se náš mozek vyvinul tak, abychom byli co nejlépe schopni spolupracovat jako skupina nebo společnost. Při výzkumu byli dobrovolníci požádáni, aby napsali o fyzicky i citově traumatických událostech, a chvilku poté je vědci podrobili intelektuálně náročnému testu. Očekávali, že čím více dotazované bolely vzpomínky, o kterých právě psali, tím horších výsledků dosáhnout v testu. A jak uvádí BBC, opravdu se ukázalo, že v testech se lépe dařilo lidem, kteří vzpomínali na tělesné zranění, než těm, kteří si připomněli citové trauma.

Další psychologické testy pak ukázaly, že vzpomínky na emocionální bolest jsou mnohem živější, než vzpomínky na bolest tělesnou. Zhangsheng Chen z Purdue University v Indianě, kde výzkum probíhal, říká, že je mnohem těžší "znovu si prožít" citovou bolest, než bolest fyzickou. Domnívá se, že za tento jev může ta část mozku, která nám umožňuje myslet, vnímat a mluvit.
"Vývoj kůry mozkové vedl u lidí ke zlepšené schopnosti tvořit a přizpůsobovat se, spolupracovat ve skupinách, společenstvích a kulturách a reagovat na bolest, která plyne ze společenských vztahů. Zdá se ale také, že tento vývoj měl jako vedlejší následek schopnost lidí znovu prožívat a znovu si protrpět bolest, která může ze vztahů s ostatními lidmi plynout," říká Zhangsheng Chen.

Komentáře

Komentářů celkem: 3
vetsinou to dokazi jen chlapy evenp 18. 12. 2008 | 17:13
Jazyk nemá kosti,ale může zlámat vaz:-) Harpie 24. 9. 2008 | 14:38
Začíná to slovy a dokoná fyzicky. KO Ko ko Šanel 24. 9. 2008 | 12:36

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…