Slunce, nebo krémy? Obojí s rozvahou, radí lékaři

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Léto je v plném proudu a jen málokdo odolá vystavit své tělo slunečním paprskům. Stejně jako ochrana před UV zářením je přitom důležitý i vitamín D, který náš organismus díky slunci získává.



Vědci se na jedné straně shodují, že vitamín D je nezbytný pro tvorbu a zdravý růst kostí, na druhou stranu se podle britského Ústavu pro výzkum rakoviny (Cancer Research UK) v této zemi počet pacientů trpících zhoubným melanomem zvedl od sedmdesátých let čtyřnásobně.

Někteří lékaři jsou toho názoru, že 10 až 15 minut strávených denně na sluníčku zajistí optimální množství vitamínu. Dermatoložka Stefanie Williamsová ale oponuje: "Produkce vitamínu D v pokožce závisí na mnoha faktorech, včetně její barvy. Bledší lidé ho syntetizují rychleji, ale zase se rychleji spálí. Bohužel neexistuje přesné měřítko, které by určilo, kolik slunečního záření je ještě bezpečné."

Doporučuje proto pravidelné užívání potravinových doplňků, které dodají tělu 0,025 mg této látky každý den.

Jaké ale tedy používat opalovací krémy, mléka a oleje, abychom si nepoškodili zdraví?

Odborníci zároveň radí používat přípravky s UVB filtrem alespoň 15. Ten ovšem nechrání proti UVA záření, které má na pokožku také zhoubný vliv. Tomu lze zabránit použitím výrobků s obsahem oxidů zinku nebo titanu.

Některé produkty obsahují také antioxidanty, například vitamíny C či E, které mají ochraňovat. Jejich použití ale nikdy nemůže nahradit klasické UV filtry! V kvalitních přípravcích nechybí hydratační složka.

Experti ale upozorňují, že sebekvalitnější výrobek nás neochrání stoprocentně. Důležité je správné používání v pravidelných intervalech. Průměrně velký člověk by měl spotřebovat množství odpovídající dvěma čajovým lžičkám na obličej, krk a paže. Na celé tělo v plavkách vystačí dvě polévkové lžíce.




ČTĚTE TAKÉ:
Klára Doležalová žije v létě mezi domorodci





ČTĚTE TAKÉ:
Co vše dokáže plastika?

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Dnes | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…