Slunce, nebo krémy? Obojí s rozvahou, radí lékaři

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Léto je v plném proudu a jen málokdo odolá vystavit své tělo slunečním paprskům. Stejně jako ochrana před UV zářením je přitom důležitý i vitamín D, který náš organismus díky slunci získává.



Vědci se na jedné straně shodují, že vitamín D je nezbytný pro tvorbu a zdravý růst kostí, na druhou stranu se podle britského Ústavu pro výzkum rakoviny (Cancer Research UK) v této zemi počet pacientů trpících zhoubným melanomem zvedl od sedmdesátých let čtyřnásobně.

Někteří lékaři jsou toho názoru, že 10 až 15 minut strávených denně na sluníčku zajistí optimální množství vitamínu. Dermatoložka Stefanie Williamsová ale oponuje: "Produkce vitamínu D v pokožce závisí na mnoha faktorech, včetně její barvy. Bledší lidé ho syntetizují rychleji, ale zase se rychleji spálí. Bohužel neexistuje přesné měřítko, které by určilo, kolik slunečního záření je ještě bezpečné."

Doporučuje proto pravidelné užívání potravinových doplňků, které dodají tělu 0,025 mg této látky každý den.

Jaké ale tedy používat opalovací krémy, mléka a oleje, abychom si nepoškodili zdraví?

Odborníci zároveň radí používat přípravky s UVB filtrem alespoň 15. Ten ovšem nechrání proti UVA záření, které má na pokožku také zhoubný vliv. Tomu lze zabránit použitím výrobků s obsahem oxidů zinku nebo titanu.

Některé produkty obsahují také antioxidanty, například vitamíny C či E, které mají ochraňovat. Jejich použití ale nikdy nemůže nahradit klasické UV filtry! V kvalitních přípravcích nechybí hydratační složka.

Experti ale upozorňují, že sebekvalitnější výrobek nás neochrání stoprocentně. Důležité je správné používání v pravidelných intervalech. Průměrně velký člověk by měl spotřebovat množství odpovídající dvěma čajovým lžičkám na obličej, krk a paže. Na celé tělo v plavkách vystačí dvě polévkové lžíce.




ČTĚTE TAKÉ:
Klára Doležalová žije v létě mezi domorodci





ČTĚTE TAKÉ:
Co vše dokáže plastika?

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…