Slunce ohrožuje děti více než dospělé

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Spáleniny od slunce v dětství znamenají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti. Přesto se najde dost rodičů, kteří podobná varování ignorují a své počínání omlouvají – například tvrzením, že opálené dítě vypadá zdravěji.



Dětská kůže je mnohem náchylnější ke vzniku spálenin po expozici slunečnímu záření než kůže dospělých. Pokožka malých dětí je jemnější a produkuje také méně pigmentu, který má ochranné účinky proti UV záření.

Ve studii prováděné britským centrem pro rakovinu 33 % dotazovaných odpovědělo, že jejich dítě mělo někdy zarudlou kůži po pobytu na slunci. Ve stejné studii pak 41 % rodičů zastávalo názor, že opálené dítě vypadá zdravěji.

Deset minut stačí ke vzniku škod

Doba nutná ke vzniku spáleniny je přitom u dětí mnohem kratší než u dospělých. Již v řádu desítek minut může dojít ke vzniku příznaků typických pro spálení kůže. Děti mají v dnešní době plno aktivit, které jsou spojeny s pobytem na slunci, a proto je třeba důsledně dodržovat preventivní opatření a děti před nebezpečím UV záření chránit.

Tipy pro ochranu dětské kůže:

- Děti do 6 měsíce věku by se měly zcela vyhýbat přímému slunečnímu záření.
- Vyhněte se pohybu venku v období mezi 11. a 15. hodinou. V případě, že je nutné být venku, pohybujte se co nejvíce ve stínu a chraňte děti vhodným oděvem.
- Aplikujte krémy s vysokým ochranným faktorem, které by měly být vodě a potu odolné, a to nejméně půl hodiny před plánovaným pobytem venku.
- Krém vždy znovu aplikujte po pobytu ve vodě.
- Pokud mají vaše děti vyšší počet pih či mateřských znamének, je jejich kůže mnohem méně odolná vůči škodlivým složkám UV záření.
- Teenageři, kteří mají velmi často potřebu vyhledávat sluneční záření z důvodu opáleného vzhledu, by měli dát přednost samoopalovacím krémům před přímým pobytem na slunci.
- Mějte na paměti, že každá spálenina ze slunce může vaše dítě ohrozit v pozdějším věku.





ČTĚTE TAKÉ:
Endometrióza urychlila můj rozvod







ČTĚTE TAKÉ:
Pánská letní móda 2012

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…