Sluneční brýle chrání před následky dlouhých letů

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pasažéři na dlouhých letových trasách mohou bojovat proti únavě z časového rozdílu zvané jet leg pomocí slunečních brýlí. Alespoň to tvrdí nejnovější studie skotských vědců.

Skupina expertů v Edinburghském středisku pro výzkum spánku se zaměřila na teorii, že lidé si mohou přesunout biologické hodiny při cestách do různých časových pásem tím, že změní množství světla, které jejich mozek vnímá. Naše vnitřní biologické hodiny se při rychlém přesunu mezi časovými pásmy vzpouzí. Následuje pocit těžkých nohou, nespavost a svalová únava.

Výzkumu se zúčastnilo přes tisíc pasažérů britských aerolinií. Doktor Chris Idzikowski, ředitel výzkumného pracoviště, konstatoval, že bez nošení slunečních brýlí je na zotavení se z dlouhého letu zapotřebí tolik dní, kolik časových pásem člověk proletěl.

"Biologické hodiny člověka jsou tvořeny dvaceti tisíci nervovými buňkami. Je to fyziologická záležitost, která rozhodně neexistuje jen v naší mysli, jak se někteří lidé domnívají. Když pasažéři cestují na západ, biologické hodiny to vnímají jako dlouhý den, ale když letí na východ, hodiny uvnitř těla se snaží přeřídit zpět, což je samozřejmě těžší."

Doktor Idzikowski vypracoval celé schéma, kde je zachycena délka letu a množství času, během kterého by cestující měli nasazovat sluneční brýle.
"Vnitřní hodiny našeho těla se probouzejí za úsvitu, takže když udržíme množství světla pod kontrolou, můžeme naše biologické hodiny ošálit," tvrdí vědec, který do pokusu zařadil i sám sebe.

"Na několika letech jsem tuto techniku použil a měla jediný slabý okamžik. Účinek se snižuje v okamžiku, kdy imigrační úředníci trvají na tom, aby pasažéři brýle sundali." (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…