Sluneční brýle v oku

Sluneční brýle v oku

Oko je velmi jemná a citlivá struktura a proto musí být dokonale chráněno před nepříznivými zevními vlivy. Proto je umístěno v oční štěrbině a chráněno víčky, řasami a obočím.

Civilizace s sebou přináší nová rizika, která s příchodem léta stoupají. Mezi ně patří ultrafialové (UV) a tzv. near UV (modré) záření. Škodlivost UV záření je známa již léta. Vysoké dávky UV záření, kterým můžeme být vystaveni vysoko v horách a nebo při pohledu do sváření elektrickým obloukem vyvolávají velmi bolestivé onemocnění oční rohovky – tzv. oftalmia fotoelektrika. Za několik hodin po ozáření UV zářením oko bodavě bolí, víčka jsou křečovitě stažená, oko slzí a pacient není bez pomoci schopen pohybu. Onemocnění se většinou zhojí během 1 až 2 dnů bez následků – může ale být komplikováno oční infekcí s trvalými následky.

Nebezpečné UV záření Dlouhodobější dávky UV záření mohou přispívat nejen ke vzniku šedého zákalu, ale hlavně mohou poškozovat sítnice. UV záření je také jedním z rizik vzniku tzv. makulární degenerace – věkem podmíněného poškození sítnice. Při tomto postižení je centrální část sítnice nahrazena jizvou. Pacient nemůže číst, psát a sledovat televizi. Léčba rozvinutého onemocnění je svízelná a nepříliš úspěšná a tak klíčem je prevence.

Španělský filtr Méně se však ví o tom, že kromě UV záření je velmi nebezpečné i tzv. near UV záření (modrá složka světla, která je ve spektru poblíž UV vlnových délek). Toto záření je přítomné v obvyklém denním světle. Podle patentu španělské oční lékařky Celie Sánchez Ramosové se filtru, který toto near UV záření zachytává, říká španělský filtr. V nově stavěných moderních budovách je tento filtr obsažen ve skle všech budov – pracovníci tak nejsou vystaveni škodlivému záření. Předpokládá se, že v nejbližší době EU nařídí vybavit tímto filtrem všechna nová okna.

Near UV záření Near UV záření je nebezpečné zejména pro pacienty po operaci šedého zákalu. Součástí operace šedého zákalu je odstranění původní zkalené čočky a její nahrazení novou umělou – tzv. nitrooční čočkou. Pokud má pacient jen standardní nitrooční čočku s běžným UV filtrem, dopadá na jeho sítnici nefiltrované modré světlo, jehož mnoholetá expozice může přispět k vyvolání postižení centrální části oční sítnice. Postižení sítnice se projevuje skvrnou v centru zorného pole. Pacient nemůže číst, psát, sledovat televizi a dělat další úkony vyžadující dobré centrální vidění.

Žluté čočky Proto se v posledních letech pacientům nabízejí tzv. žluté nitrooční čočky, které ve svém materiálu obsahují španělský filtr. Žlutá čočka filtruje nebezpečné modré záření, aniž by ovlivňovala přirozené vnímání barev. "Žlutou nitrooční čočku si můžete představit jako do oka zabudované dokonalé sluneční brýle, které oko chrání před všemi škodlivými složkami slunečního záření," říká ředitel oční kliniky NeoVize MUDr. Josef Hycl, CSc. „Považujeme ochranu sítnice žlutou čočkou za absolutní nutnost," pokračuje MUDr. Josef Hycl, CSc. „Onemocnění sítnice jsou dnes nejčastější příčinou těžko řešitelných zrakových obtíží našich starších spoluobčanů. Nejdůležitější je v tomto směru preventivní ochrana oční sítnice."

Žlutý filtr, který chrání před škodlivým modrým světlem je důležitý také pro řidiče, strojvůdce a vůbec všechny profese, které jsou závislé na správné funkci zraku. Nemusí se tak spoléhat na ochranné pigmenty ve sklech oken nebo myslet na nasazení speciálních sluneční brýlí – ochrana pomocí žluté čočky je trvalá a není na ni třeba myslet.

Doporučujeme

Články odjinud