„Sluneční“ Vitamin D: Komu právě teď chybí a proč je důležitý? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

„Sluneční“ Vitamin D: Komu právě teď chybí a proč je důležitý?

Vitaminu D se říká „sluneční“, protože za normálních okolností vzniká v pokožce při interakci s UVB zářením. Tento vitamin byl objeven jako čtvrtý v pořadí, a proto mu bylo přiřazeno čtvrté místo z abecedy.

Vitaminu D se říká „sluneční“, protože za normálních okolností vzniká v pokožce při interakci s UVB zářením. Tento vitamin byl objeven jako čtvrtý v pořadí, a proto mu bylo přiřazeno čtvrté místo z abecedy.

V současnosti je nedostatkem vitaminu D ohroženo odhadem 30-35 % světové populace, v Evropě se pak počet lidí trpících jeho deficitem může pohybovat až okolo 70 %!

Proč je potřeba?

Nedostatek vitaminu D v organismu může hrát zásadní roli při poruchách imunity, nemocech srdce a cév, diabetu či roztroušené skleróze. Vitamin D (kalciferol) se vyskytuje v několika formách. Nejdůležitější jsou D2 (ergokalciferol) z rostlinné říše a D3 (cholekalciferol), který je původu živočišného a je naším organismem mnohem lépe využitelný než „rostlinný“ D2. Poslední výzkumy jsou poněkud překvapivé - vitamin D3 se navíc vyznačuje silným epigenetickým působením, což znamená, že sice nedokáže měnit naši genetickou informaci, ale může prostřednictvím chemických reakcí ovlivnit, které z našich genů se projeví a které nikoli, což je významné právě zejména v oblasti onkologických onemocnění.

Přínosy vitaminu D3 + Asi nejznámější funkcí vitaminu D3 je jeho vliv na výstavbu kostní tkáně. ¨¨

Reguluje rovnováhu vápníku a fosforu prostřednictvím řady mechanismů. Rovněž stimuluje systém známý pod zkratkou RANKL (ligand pro receptor aktivující jaderný faktor kappa-B), který aktivuje kostní buňky nazvané osteoklasty, jež umožňují přestavbu kostní hmoty. Je proto zásadní v prevenci osteoporózy, ale i pro zajištění správného růstu a vývoje kostí u dětí. Dostatečný příjem vitaminu D3 je zásadní u žen po menopauze, ale i u těhotných žen, kdy se hladina tohoto vitaminu promítá do vlivu na růst kostí dítěte.

+ Poměrně rozsáhlý je vliv tohoto vitaminu na imunitu. Je schopen bránit vzniku a rozvoji autoimunitních onemocnění, jako jsou roztroušená skleróza, zánětlivé choroby střev či lupus.

+ Faktem je, že deficit vitaminu D byl také opakovaně nalezen prakticky u všech sledovaných osob, které utrpěly infarkt myokardu. Nízké hladiny tohoto vitaminu byly prokázány i u dalších kardiovaskulárních chorob, jako je angina pectoris, srdeční selhání a mozková příhoda. Rovněž lidé trpící cukrovkou 1. typu mají sníženou hladinu tohoto vitaminu.

  • Přírodní zdroje vitaminu D3: rybí tuk, vaječný žloutek, játra, mléko apod.

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud