Slzy zabíjejí bolest

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pláč je přirozenou součástí lidského života. K pláči nás doženou různé události, ať už smutné, či radostné. Devět z deseti lidí uvádí, že pomocí slz redukují stres a krotí emoce. A také zlepšují své zdraví.

Ženy mají obvykle po pláči rozmazanou řasenku, make-up jim stéká po tvářích a na celkovém "vzhledu dámy" to příliš nepřidá. Na druhou stranu má pláč podle posledních výzkumů velký vliv na zlepšení zdravotního stavu mnohých z nás. U skoro devadesáti procent lidí pláč údajně zlepšuje náladu; jen u zbylých deseti procent je efekt opačný.

Tajemství slz
Slzy představují jakousi chemickou tekutinu, která se v našem oku tvoří a vytéká z něho ven. Obsahují nejrůznější chemické látky a mnozí z nás možná netuší, že podle nejnovějších studií je v slzách obsažený i prolaktin. Prolaktin je hormon, který hraje roli při stresu, při obraně organismu a dále i v jiných tělesných funkcích. Obsah v slzách může pomoci objasnit, proč ženy pláčou více než muži. Ženy totiž mají více prolaktinu než muži a jeho hladiny se zvyšují zvláště během těhotenství. V tomto období jsou ženy také více plačtivé.

Podle minnesotského univerzitního profesora Williama Freye jsou slzy následující za emočním vypětím cestou, jak organismus zbavit stresu a dostat jej zpět do rovnováhy. Podle tohoto odborníka si lidé dokážou své emoce z těla doslova vybrečet.

Vyplačte si zdraví
Kromě prolaktinu jsou podle výzkumů v emočních slzách také zvýšené hladiny některých proteinů, manganu či draslíku. Jsou v nich mimo jiné zvýšené některé látky sloužící jako přirození zabíječi bolestí.

Pokud jsme v emocionálním výkyvu, je dobré si zabrečet. Nebraňme se tomu. Naše tělo se tak uvolní a nabere ztracenou sílu.

Zdroj: The Independent, 11 November, 2008
zdroj: http://www.prolaktin.cz

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…