Slzy zabíjejí bolest

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pláč je přirozenou součástí lidského života. K pláči nás doženou různé události, ať už smutné, či radostné. Devět z deseti lidí uvádí, že pomocí slz redukují stres a krotí emoce. A také zlepšují své zdraví.

Ženy mají obvykle po pláči rozmazanou řasenku, make-up jim stéká po tvářích a na celkovém "vzhledu dámy" to příliš nepřidá. Na druhou stranu má pláč podle posledních výzkumů velký vliv na zlepšení zdravotního stavu mnohých z nás. U skoro devadesáti procent lidí pláč údajně zlepšuje náladu; jen u zbylých deseti procent je efekt opačný.

Tajemství slz
Slzy představují jakousi chemickou tekutinu, která se v našem oku tvoří a vytéká z něho ven. Obsahují nejrůznější chemické látky a mnozí z nás možná netuší, že podle nejnovějších studií je v slzách obsažený i prolaktin. Prolaktin je hormon, který hraje roli při stresu, při obraně organismu a dále i v jiných tělesných funkcích. Obsah v slzách může pomoci objasnit, proč ženy pláčou více než muži. Ženy totiž mají více prolaktinu než muži a jeho hladiny se zvyšují zvláště během těhotenství. V tomto období jsou ženy také více plačtivé.

Podle minnesotského univerzitního profesora Williama Freye jsou slzy následující za emočním vypětím cestou, jak organismus zbavit stresu a dostat jej zpět do rovnováhy. Podle tohoto odborníka si lidé dokážou své emoce z těla doslova vybrečet.

Vyplačte si zdraví
Kromě prolaktinu jsou podle výzkumů v emočních slzách také zvýšené hladiny některých proteinů, manganu či draslíku. Jsou v nich mimo jiné zvýšené některé látky sloužící jako přirození zabíječi bolestí.

Pokud jsme v emocionálním výkyvu, je dobré si zabrečet. Nebraňme se tomu. Naše tělo se tak uvolní a nabere ztracenou sílu.

Zdroj: The Independent, 11 November, 2008
zdroj: http://www.prolaktin.cz

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…