Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Že je olivový olej zdravý, není pochyb. Ideálně se hodí k přípravě salátů a jiné konzumaci „za studena“. Pokud jej však použijete na smažení nebo pečení, své blahodárné účinky ztrácí, a co se zdravotních dopadů týká, dostává se na úroveň levného řepkového či slunečnicového oleje.

Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

Olivový olej obsahuje největší množství antioxidantů ze všech běžně používaných olejů. Ty mají velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Snižují krevní tlak, jsou prevencí rakoviny, posilují imunitní systém. To ovšem platí pouze, pokud olivový olej použijete „za studena“.

Když ale panenský olivový olej vystavíte vysoké teplotě, o tyto zdraví prospěšné látky jej připravíte. To neznamená, že je na smažení méně vhodný než ostatní běžné levnější oleje. Smažení na olivovém oleji vaše zdraví rozhodně neohrožuje, ale ani nešetří vaši peněženku.

Při smažení či dlouhém pečení jej tedy klidně nahraďte levnějšími kvalitními oleji z řepky či slunečnice. Pokud bude tepelná úprava vašeho pokrmu trvat pouze krátkou dobu, má význam olivový olej použít.

„Jakmile se oleje začnou zahřívat, jejich kvalita prudce klesá. Je tak zbytečné smažit na drahém olivovém oleji, když v něm usmažené jídlo není o nic zdravější než jídlo smažené na slunečnicovém či řepkovém oleji,“ tvrdí vědci z Univerzity v Portu.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 9 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…