Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Že je olivový olej zdravý, není pochyb. Ideálně se hodí k přípravě salátů a jiné konzumaci „za studena“. Pokud jej však použijete na smažení nebo pečení, své blahodárné účinky ztrácí, a co se zdravotních dopadů týká, dostává se na úroveň levného řepkového či slunečnicového oleje.

Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

Olivový olej obsahuje největší množství antioxidantů ze všech běžně používaných olejů. Ty mají velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Snižují krevní tlak, jsou prevencí rakoviny, posilují imunitní systém. To ovšem platí pouze, pokud olivový olej použijete „za studena“.

Když ale panenský olivový olej vystavíte vysoké teplotě, o tyto zdraví prospěšné látky jej připravíte. To neznamená, že je na smažení méně vhodný než ostatní běžné levnější oleje. Smažení na olivovém oleji vaše zdraví rozhodně neohrožuje, ale ani nešetří vaši peněženku.

Při smažení či dlouhém pečení jej tedy klidně nahraďte levnějšími kvalitními oleji z řepky či slunečnice. Pokud bude tepelná úprava vašeho pokrmu trvat pouze krátkou dobu, má význam olivový olej použít.

„Jakmile se oleje začnou zahřívat, jejich kvalita prudce klesá. Je tak zbytečné smažit na drahém olivovém oleji, když v něm usmažené jídlo není o nic zdravější než jídlo smažené na slunečnicovém či řepkovém oleji,“ tvrdí vědci z Univerzity v Portu.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

8 receptů na báječné palačinky: Těsto tenčí než papír nebo s banány

8 receptů na báječné palačinky: Těsto tenčí než papír nebo s banány

Dnes | Palačinky jsou klasika, která se jednou za čas objeví v každé rodině. Tradičně se u nás podávají na…

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

8 věcí, za které může menstruace: Ovlivňuje sex i naši krásu

Včera | Co by člověk, tedy žena neudělala pro zachování lidského rodu. Ale kdo má ty bolesti spojené s…

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

26. 7. | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…