Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Že je olivový olej zdravý, není pochyb. Ideálně se hodí k přípravě salátů a jiné konzumaci „za studena“. Pokud jej však použijete na smažení nebo pečení, své blahodárné účinky ztrácí, a co se zdravotních dopadů týká, dostává se na úroveň levného řepkového či slunečnicového oleje.

Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

Olivový olej obsahuje největší množství antioxidantů ze všech běžně používaných olejů. Ty mají velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Snižují krevní tlak, jsou prevencí rakoviny, posilují imunitní systém. To ovšem platí pouze, pokud olivový olej použijete „za studena“.

Když ale panenský olivový olej vystavíte vysoké teplotě, o tyto zdraví prospěšné látky jej připravíte. To neznamená, že je na smažení méně vhodný než ostatní běžné levnější oleje. Smažení na olivovém oleji vaše zdraví rozhodně neohrožuje, ale ani nešetří vaši peněženku.

Při smažení či dlouhém pečení jej tedy klidně nahraďte levnějšími kvalitními oleji z řepky či slunečnice. Pokud bude tepelná úprava vašeho pokrmu trvat pouze krátkou dobu, má význam olivový olej použít.

„Jakmile se oleje začnou zahřívat, jejich kvalita prudce klesá. Je tak zbytečné smažit na drahém olivovém oleji, když v něm usmažené jídlo není o nic zdravější než jídlo smažené na slunečnicovém či řepkovém oleji,“ tvrdí vědci z Univerzity v Portu.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…