Smrt při požáru často souvisí s kouřením

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Jen dalším z řady nebezpečí, která souvisí se závislostí na nikotinu, je podle vědců riziko, spojené se vznikem požáru a úmrtím při něm. Odhaduje se, že ročně zahyne při požárech na světě asi 300 000 lidí, přičemž z toho asi 30 procent případů souvisí právě s kouřením.

Smrt při požáru často souvisí s kouřením


Jen dalším z řady nebezpečí, která souvisí se závislostí na nikotinu, je podle
vědců riziko, spojené se vznikem požáru a úmrtím při něm. Odhaduje se, že ročně
zahyne při požárech na světě asi 300 000 lidí, přičemž z toho asi 30 procent případů
souvisí právě s kouřením. V roce 1998 se škody, způsobené požáry v důsledku kouření,
dají celosvětově odhadnout na 27 miliard dolarů.


Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu dále odhadují, že náklady na požáry, způsobené
kouřením nepřímo, jsou ještě vyšší. Takový zapalovač se může v ruce malého dítěte
stát velmi nebezpečnou hračkou - zapalovačem nebo zápalkami děti způsobí ročně
asi milion požárů. V rámci USA připadá denně na každého člověka staršího 10
let 7 vykouřených cigaret - proto by podle vědců nemělo být překvapující nebezpečí
vzniku požáru, které s sebou tento návyk nese.


Za dobrou zprávu považují vědci fakt, že podobných požárů ubývá - jednak
proto, že obecně počet kuřáků v USA klesá, jednak proto, že nábytek a matrace se
vyrábějí z méně hořlavého materiálu, aby se podobným nehodám předešlo. Jinak
ale odborníci na bezpečnost doporučují, aby byly vyráběny méně nebezpečné
cigarety - měly by mít hustší tabák a méně prodyšný obal, aby se tak zabránilo
rozhoření, pokud už cigareta upadne. Dalším bezpečnostním opatřením je pak
instalace požárního hlásiče, který na zvýšené množství kouře upozorní.


V USA počet kuřáků obecně klesá. Ale jak je to s námi v Čechách? Nepozorujete
u nás spíše trend opačný?


Zdroj: Health Scout - Preventive Medicine

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…