53% pracujících v kanceláři snídá pravidelně, doma a v klidu. Snídají většinou chléb nebo pečivo s rostlinným tukem a sýrem nebo jogurty. V porovnání s ostatními profesemi pijí nejvíce kávu. 29 % učitelek, prodavaček a policistů snídá v práci. Preferují celozrnné pečivo s rostlinným tukem, sýrem a jogurty.
21% respondentů z dělnických profesí také nejčastěji snídá až v práci, ale celozrnné pečivo a jogurty nejedí téměř vůbec, dávají přednost chlebu se salámem a sýrem. Ženy na mateřské dovolené sice snídají doma, ale více než 20 % jich uvedlo, že snídani jedí nepravidelně a ve spěchu. Tyto výsledky vyplývají z ojedinělého průzkumu snídaňových zvyklostí české populace, uskutečněného
v průběhu edukační aktivity „Flora pro.activ bus 2005“, který pod záštitou Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP navštívil v průběhu září a října 17 měst všech regionů České republiky a vedle bezplatného měření cholesterolu provedl dotazníkový průzkum, kterého se zúčastnilo celkem 1471 respondentů.
Pouhých 34 % účastníků měření mělo hladinu cholesterolu v normě, tj. do 5 mmol/l. Dalších 50 % mělo hladinu zvýšenou mezi 5 a 6,5 mmol/l a zhruba 16 % lidí byla naměřena hladina vyšší než
6,5 mmol/l. Průměrná hladina cholesterolu činila 5,48 mmol/l. „Z regionálního hlediska na tom byli nejlépe obyvatelé Jižní Moravy – průměrná hladina cholesterolu v Brně, Břeclavi a Kroměříži byla v normě – do 5 mmol/l“ uvádí vedoucí projektu „Flora pro.activ bus 2005“, nutriční terapeutka Věra Králová. Naopak nejvyšší průměrná hladina cholesterolu byla naměřena v Opavě a v Pardubicích.
Výsledky průzkumu snídaňových zvyklostí ukázaly, že obvykle snídají více než tři čtvrtiny dotázaných a nejčastější snídaní u nás bývá chléb namazaný rostlinným tukem, tvrdý sýr a čaj. Byly zjištěny odlišnosti ve snídaňových zvycích jednotlivých regionů – např. jogurty jedí v porovnání s ostatními regiony nejvíce obyvatelé Prahy a nejméně obyvatelé Plzeňského kraje. Ovoce k snídani konzumují nejvíce Jihomoravané a nejméně obyvatelé Moravskoslezského regionu. Pardubičtí převyšují ostatní regiony v konzumaci másla, naopak nejméně ho jedí obyvatelé Karlovarského kraje.
„K nejčastějším chybám v jídelníčku patří přebytek živočišných tuků, preference bílého pečiva před celozrnným, nedostatek ovoce a zeleniny a absence jiných tekutin než kávy a čaje“, hodnotí složení snídaní nutriční terapeutka Věra Králová. Jako příklad vyvážené snídaně pro snížení hladiny cholesterolu, kterou by mělo zapotřebí více než 65 % Čechů se zvýšenou hladinou cholesterolu, uvádí celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem a nízkotučným sýrem, doplněné rajčetem a ovocným džusem nebo müsli s nízkotučným jogurtem nebo mlékem a ovocem. „Pro výrazné snížení hladiny cholesterolu je vhodné do stravy zařadit výrobky obohacené rostlinnými steroly – rostlinný tuk, mléko, jogurty a jogurtové minidrinky“, dodává Králová.
Snídaně je start do nového dne, měla by být pohodová a příjemně nastolit denní rytmus. Fyzická
i duševní výkonnost zejména dopoledne závisí na energii, kterou člověk načerpá právě při snídani. „Jedním ze snídaňových trendů ve světě je příklon k univerzální, tzv. západní snídani. Tu tvoří namazaný chléb či pečivo, sýr, džem či jogurt s cereáliemi, doplněné ovocem nebo zeleninou a k pití kromě kávy či čaje i pomerančový džus. Nicméně skladba snídaně našich evropských sousedů stále obsahuje typické tradiční prvky, ze kterých můžeme čerpat při návštěvách zahraničí a obohatit jimi svůj ranní jídelníček“, uvádí šéfkuchař hotelu Intercontinental Miroslav Kubec.
zdroj: Agentura Quent