Snídejte – budete štíhlejší

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ten, kdo nesnídá, si zbytečně ubližuje. Snídaně má pro člověka obrovský význam. Lidé, kteří snídají, bývají zdravější, štíhlejší a navíc jim to lépe myslí. Naopak lidé, kteří dlouhodobě pravidelně nesnídají, mívají nemocnější srdce a cévy.

Některé studie dokonce našly souvislost mezi vynecháním snídaně a obezitou.
Snídaně by měla tvořit dvacet pět procent denního příjmu energie. Kdo ji vynechá, určitě pak hlad dohání nemalými porcemi v průběhu celého dne až do večera, což ale není příliš zdravé.

Základ snídaně by měly tvořit obiloviny a sacharidy. Ty jsou obsažené například v müsli. Volba potravin na snídani je důležitá. Některé totiž zaženou hald je na malou chvíli a člověk cítí hlad, sotva opustí dům. Velký rozdíl je, když si někdo dá celozrnné pečivo nebo sladké oplatky. Oplatky jsou totiž plné jednoduchých cukrů, které, které pouze podráždí hladinu krevního cukru a hlad se zase brzo ozve. Celozrnné pečivo obsahuje nestravitelné sacharidy v podobě vlákniny. To je důvod, proč nás zasytí na mnohem delší dobu. Na snídani bychom si měli vybírat potraviny s nízkým glykemickýcm indexem (GI). Čím nižší GI potravina má, tím nás zasytí na delší dobu.

Průměrný člověk (asi 70 kg) by měl přijmout 360 gramů sacharidů denně, naproti tomu jen 70 gramů tuků a bílkovin.

1.Kolik procent denního příjmu energie by měla tvořit snídaně?
2.Co způsobuje vynechání snídaně?
3.Na co by měla být snídaně bohatá?

Výsledky kvizu a mnoho dalšího k hubnutí naleznete na http://www.doformy.cz/kviz69

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…