Snídejte – budete štíhlejší

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Ten, kdo nesnídá, si zbytečně ubližuje. Snídaně má pro člověka obrovský význam. Lidé, kteří snídají, bývají zdravější, štíhlejší a navíc jim to lépe myslí. Naopak lidé, kteří dlouhodobě pravidelně nesnídají, mívají nemocnější srdce a cévy.

Některé studie dokonce našly souvislost mezi vynecháním snídaně a obezitou.
Snídaně by měla tvořit dvacet pět procent denního příjmu energie. Kdo ji vynechá, určitě pak hlad dohání nemalými porcemi v průběhu celého dne až do večera, což ale není příliš zdravé.

Základ snídaně by měly tvořit obiloviny a sacharidy. Ty jsou obsažené například v müsli. Volba potravin na snídani je důležitá. Některé totiž zaženou hald je na malou chvíli a člověk cítí hlad, sotva opustí dům. Velký rozdíl je, když si někdo dá celozrnné pečivo nebo sladké oplatky. Oplatky jsou totiž plné jednoduchých cukrů, které, které pouze podráždí hladinu krevního cukru a hlad se zase brzo ozve. Celozrnné pečivo obsahuje nestravitelné sacharidy v podobě vlákniny. To je důvod, proč nás zasytí na mnohem delší dobu. Na snídani bychom si měli vybírat potraviny s nízkým glykemickýcm indexem (GI). Čím nižší GI potravina má, tím nás zasytí na delší dobu.

Průměrný člověk (asi 70 kg) by měl přijmout 360 gramů sacharidů denně, naproti tomu jen 70 gramů tuků a bílkovin.

1.Kolik procent denního příjmu energie by měla tvořit snídaně?
2.Co způsobuje vynechání snídaně?
3.Na co by měla být snídaně bohatá?

Výsledky kvizu a mnoho dalšího k hubnutí naleznete na http://www.doformy.cz/kviz69

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…