Snížení denní teploty o jeden stupeň zaviní 200 infarktů

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Blíží se zima a s ní i chladné počasí. To je pro většinu lidí nepříjemné samo o sobě. Daleko hůře jsou na tom ale kardiaci, kterým klesající teploty výrazně ohrožují srdce. S tímto tvrzením přišli britští vědci.



www.ulekare.cz

Problematický může být již pokles o jediný stupeň

Odborníci díky svému pozorování zjistili, že pokles teploty o 1 °C vede k výskytu dvou set nových infarktů navíc. Získali přitom data o 84 010 pacientech, kteří byli s tímto typem srdeční příhody přijati do nemocnice v Anglii a Walesu od roku 2003 do roku 2006. V úvahu byly pochopitelně brány takové faktory jako znečištění ovzduší, chřipková aktivita, sezónnost a dlouhodobé trendy.

Nízké procento, přesto hodně pacientů

Ve skutečnosti bylo spočteno, že při jednostupňovém poklesu denní teploty od obvyklé průměrné hodnoty stoupne souhrnné riziko srdečního infarktu za 28 dní o dvě procenta. To se sice nemusí zdát jako nijak ohromující číslo, ovšem jen do chvíle, než zjistíte celkový počet infarktů v dané oblasti. Například právě ve Velké Británii prodělá infarkt myokardu kolem 146 000 lidí ročně. Proto i malé zvýšení rizika znamená v důsledku nezanedbatelný počet nemocných.

Varování především pro seniory

Zdá se, že nejvíce náchylní jsou k teplotním vlivům osoby mezi 75 a 84 lety a dále pak ti, kteří již předtím nějakým onemocněním srdce trpěli. Zatímco lidé užívající delší dobu kyselinu acetylsalicylovou, která je obsažena v mnohých běžně užívaných lécích, se zdají být z tohoto hlediska více chráněni.

Vědci se shodují, že je třeba ještě dalších bádání, která by jimi předloženou novinku potvrdila. Do té doby je lépe především starším lidem doporučit, aby nezapomínali na dostatečně teplé oblečení a před chladem se raději chránili.

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…