Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerovou chorobou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Morem stáří se v civilizovaném světě stala Alzheimerova choroba, která postihuje stále velké procento osob starších šedesáti let. Přitom každý jedinec může pro prevenci před rozvojem této nemoci postihující nervovou soustavu učinit hodně, zejména výběrem potravin.

Američtí odborníci znovu potvrdili, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na zdraví člověka a dokáží dokonce ochránit před vznikem Alzheimerovy choroby. Nejvíce je přitom těchto tuků v sóji, rybách a rostlinných olejích.

První testy na myších prokázaly, že strava bohatá na omega-3 nenasycené kyseliny dokáže mozek ochránit před ztrátou paměti a poškozením nervových buněk.

"Prokázali jsme, že strava bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny dokázala výrazně snížit vliv genů způsobujících rozvoj Alzheimerovy choroby," potvrdil profesor Greg Cole z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Odborníci testovali stravu bohatou na sóju a ryby na myších, které měly ve svém genomu mutantní geny podporující rozvoj Alzheimerovy choroby. Podáváním tohoto druhu potravy se podařilo výrazně snížit vliv genů na rozvoj Alzheimerovy choroby, která postihuje stárnoucí organismus. (Plus)

Další články z rubriky

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Včera | Řada žen se stydí za svůj klín. Připadají si nehezké. Podívejte se, jak jsou na tom druhé ženy a…

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

18. 10. | Pokud chceme udělat rychlou teplou večeři, dost často sáhneme právě po kuřecích prsou. Stačí omýt,…

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

13. 10. | V létě člověk volí spíše studené pokrmy přiměřené počasí, na podzim naopak přijde vhod trocha…