Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerovou chorobou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Morem stáří se v civilizovaném světě stala Alzheimerova choroba, která postihuje stále velké procento osob starších šedesáti let. Přitom každý jedinec může pro prevenci před rozvojem této nemoci postihující nervovou soustavu učinit hodně, zejména výběrem potravin.

Američtí odborníci znovu potvrdili, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na zdraví člověka a dokáží dokonce ochránit před vznikem Alzheimerovy choroby. Nejvíce je přitom těchto tuků v sóji, rybách a rostlinných olejích.

První testy na myších prokázaly, že strava bohatá na omega-3 nenasycené kyseliny dokáže mozek ochránit před ztrátou paměti a poškozením nervových buněk.

"Prokázali jsme, že strava bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny dokázala výrazně snížit vliv genů způsobujících rozvoj Alzheimerovy choroby," potvrdil profesor Greg Cole z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Odborníci testovali stravu bohatou na sóju a ryby na myších, které měly ve svém genomu mutantní geny podporující rozvoj Alzheimerovy choroby. Podáváním tohoto druhu potravy se podařilo výrazně snížit vliv genů na rozvoj Alzheimerovy choroby, která postihuje stárnoucí organismus. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…