Sója může léčit, ale i škodit…

Sója může léčit, ale i škodit…

O sóje se vedou neustále diskuze, jedni tvrdí, že léčí, druzí zase, že škodí… Jak to s touto luštěninou doopravdy je?

Co sója obsahuje?

Tato luštěnina je bohatá na minerální látky – draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, mangan, zinek, nikl, kobalt. Z vitaminů především B1, B2, C, D, E, K a provitamin A. Sója je plná i kvalitních bílkovin a cenných fosfolipidů, jako je například lecitin a cephallin.

Sója – zajímavý zdroj bílkovin

Sója je úžasným zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahuje 14 x více bílkovin než drůbeží maso, 4 x více bílkovin než slepičí vajíčko a 3 x více bílkovin než hovězí maso.

Léčivé účinky této luštěniny

Konzumace sóji má příznivý vliv na krvetvorbu, nervovou soustavu i látkovou výměnu. Sójové boby výrazně snižují hladinu krevního cholesterolu i tlak. Chrání před tvorbou žlučových kamínků a snižují riziko vzniku rakoviny prsu.

Sója a cukrovka

Pacientům s cukrovkou může prospívat přidání sóji v dietě. Sójové výrobky jim mohou pomoci zlepšit kontrolu krevního cukru, chránit před vznikem aterosklerotického srdečního onemocnění a zmírňovat zátěž ledvin.

Sója a menopauza

Ženy, jejichž strava obsahuje sójové výrobky, mívají méně často návaly a noční pocení. Vědecké výzkumy ukazují, že sója obsahuje rostlinné hormony, které napodobují účinky lidského estrogenu a tím kompenzují pokles hormonální hladiny spojený s přechodem. A co je nejdůležitější – rostlinné hormony pomáhají blokovat účinky estrogenu, dochází-li k nerovnováze mezi estrogenem a progesteronem.

Sója a premenstruační syndrom

Sója obsahuje velký počet izoflavonů, které pomáhají vyrovnávat produkci hormonů a snižují příznaky PMS.

Sója a prostata

Tato luštěnina obsahuje látky zvané izoflavony, které pomáhají chránit před onemocněním prostaty.

Neléčivé účinky této luštěniny

Sójová bílkovina je označena jako druhý nejznámější potravinový alergen. Je těžce stravitelná kvůli inhibitoru trypsinu. Lektin, látka zvaná také hemaglutinin, může způsobovat záněty, shlukování červených krvinek a snižuje okysličování organismu. Působí především na lidi, kteří nejsou geneticky přizpůsobeni na častou konzumaci sóji, což se týká Evropanů, nikoliv Asiatů.

Co se vyrábí ze sóji?

Ze sójových specialit můžeme používat sójové mléko, sójové maso, sójový sýr tofu, sójovou omáčky, sójovou mouku a sójový olej….

Sójové mléko

Toto rostlinné mléko je v podstatě vodní výluh ze sójových bobů. Sójové mléko má příznivější složení tuků než kravské. Obsah nasycených mastných kyselin je nízký a nenasycených kyselin je vyšší, zejména kyseliny linolenové. Sójové mléko neobsahuje cholesterol. Mezi jeho nevýhody patří zejména nedostatek esenciálních aminokyselin methioninu a cystinu. Má malou využitelnost vápníku a zinku. Přítomnost složitých sacharidů způsobuje špatnou stravitelnost a nadýmání.

Sójové maso

Jedná se o upravenou sójovou bílkovinu v různých formách (kostky, plátky, granulát). Sójové maso neobsahuje tuk ani cholesterol. I jeho energetická hodnota je velmi nízká.

Sójový sýr tempeh

Tempeh jsou vlastně sójové boby naočkované ušlechtilou plísní. Používá se místo masa.

Tofu

Tofu se získává srážením sójového mléka, někdy se mu také říká sójový sýr či tvaroh. Tofu lze vařit, smažit, grilovat i dusit. Tofu je dobře stravitelné a můžeme jej podávat i malým dětem.

Tofunéza

Jedná se o kvalitní majonézu z tofu. Použití je stejné jako u klasické majonézy.

Okara

Zbytkový produkt při výrobě sójového mléka (z kterého se sráží tofu). Používá se místo tvarohů do koláčů, do pomazánek… Okaru musíme vždy tepelně upravit.

Sójová mouka

Sójová mouka neobsahuje lepek, a proto je vhodná při celiakii. Na vaření a pečení se doporučuje využívat sójovou mouku plnotučnou, protože má lepší zpracovatelské vlastnosti a obohatí pokrm o lecitin i cenné nenasycené mastné kyseliny.

Sójové omáčky a pasty

Tamari – je sójová omáčka vyrobená přírodní fermentací. Neobsahuje obilný podíl, hodí se tedy pro bezlepkovou dietu. Používáme k ochucení pokrmů.

Shoyu – je sójová omáčka vyrobená přírodní fermentací. Obsahuje obilný podíl, nehodí se tedy pro bezlepkovou dietu. Používáme k ochucení pokrmů.

Miso – je přírodní fermentovaná sójová pasta. Používá se k přípravě polévek nebo jako chuťová přísada do zeleniny.

Kvalita sóji je základ!

Léčivé účinky má pouze kvalitní sója, která by měla být označena GMO free. Znamená to, že nebyla vypěstovaná z geneticky modifikovaných organismů. Největší jistotu máme při kupování sójových výrobků v biokvalitě.

Jak často se doporučuje sóju konzumovat? Sójové výrobky bychom měli zařadit do jídelníčku maximálně 1 – 2 x týdně. Při tomto dávkování dodáme tělu důležité živiny a nemusíme se obávat nežádoucích účinků.

Doporučujeme

Články odjinud