Solárium, nebo horské sluníčko? Obojí škodí!

Solárium, nebo horské sluníčko? Obojí škodí!

Tmavé zimní měsíce nám dokážou vzít energii, náladu, ale i bronzový odstín pleti. Nedostatek slunečního svitu přímo vybízí k návštěvě solária nebo použití horského sluníčka. Obojí ale pro kůži představuje nebezpečí, kterému je lepší se vyvarovat. Proč?

www.hojeni-ran.cz

Solárium pouze výjimečně

O užívání solárií už bylo řečeno mnohé. Opravdová škodlivost ale byla skutečně prokázána. The International Agency for Research on Cancer (IARC) dokonce pobyt v soláriích z hlediska rizika vzniku rakoviny nově zařadila do kategorie nejnebezpečnějších vlivů s názvem „pro člověka karcinogenní“. UV paprsky totiž kůži poškozují a zvyšují riziko zhoubného nádoru. A tak se nám sice může líbit opálená kůže, ale závažnější napáchané škody nemusíme vidět ihned.

Vášnivým příznivcům možná už vše došlo. Několikaleté užívání solária zanechá stopy. Stárnoucí pokožka a vrásky jsou horší než bílá barva kůže. A ještě horší je diagnóza melanomu. Solárium ponechte na výjimečné příležitosti.

Zapomeňte i na horské sluníčko

Může se zdát, že horské sluníčko, které mnohé domácnosti vlastní, je bezpečné. Krásně prohřeje a pokožku i opálí. Jeho účinky na kůži jsou ale stejně poškozující jako ze solária.

Trpí nejen pokožka, ale i oči, pokud je nezakryjeme. Pokud navíc čas strávený před horským sluníčkem neodhadneme, můžeme se dočkat spálenin. Výjimkou nejsou pouze začervenání kůže, ale i bolestivé puchýře a hluboké poškození kůže. Na malé puchýře a začervenání pomůže HemaGel. Větší poškození už musí řešit lékař.

Najděte alternativy

Ne každý si může v zimě dovolit pobyt v krajinách zaplněných opravdovým sluníčkem. I to je navíc třeba dávkovat opatrně. Pokud vám však jde o barvu kůže, zkuste přirozený tón samoopalovacího krému. A pokud potřebuje povzbudit vaše duše, i zde je pomoc. Hladinu endorfinů v těle, které nám zvednou náladu, zajistí například sport nebo masáž.

ČTĚTE TAKÉ:
Nemáte orgasmus? Stačí vědět, jak na to!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud