Solné jeskyně

Solné jeskyně

Na hranici mezi Izraelem a Jordánskem se nachází slané jezero s názvem Mrtvé moře. Leží 410 metrů pod úrovní ostatních moří a jeho působení na lidský organismus je známo a ceněno již odedávna.

Regenerační a zdravotní účinky krystalické soli z Mrtvého moře znala již Kleopatra, která ji využívala pro udržení svého zdraví a krásy. Jednou z nejnovějších a zároveň nejoriginálnějších metod využití kamenné soli a soli z Mrtvého moře pro účely rekondice, rehabilitace, prevence a ochrany zdraví jsou uměle vybudované solné jeskyně. Jednu hodinu pobytu v solné jeskyni můžeme srovnat s dvou- až třídenním pobytem u moře.

Zhluboka dýchat!

V solné jeskyni panuje unikátní mikroklima s výjimečnou bakteriologickou čistotou vzduchu, který je nasycen částicemi jodu, draslíku, sodíku, vápníku, selenu, bromu a mnohými dalšími prvky. Jejich postupné uvolňování má pozitivní vliv na psychikua celkovou kondici dětí i dospělých.

Terapie v solné jeskyni ovšem není určena osobám nemocným. Je doporučována i sportovcům jako doplněk regeneračního cyklu. Velmi vhodná je rovněž pro malé děti. Návštěvu solné jeskyně konzultujte s ošetřujícím lékařem, zvláště trpíte-li klaustrofobií, nízkým tlakem, nadměrnou činností štítné žlázy nebo onkologickým onemocněním.

Co bude uvnitř?

Terapie probíhá čtyřicet pět minut na pohodlných polohovacích lehátkách. Relaxaci doprovází příjemná hudba a barevné osvětlení. Všechny tyto aspekty napomáhají celkovému uvolnění. Zlepšení zdravotního stavu můžete pozorovat již po několika návštěvách.

Jeskyňářské oděvy

Do solné jeskyně se doporučuje obléci si volné, pohodlné oblečení s dlouhým rukávem. Teplota uvnitř je přibližně 22 °C. Před vstupem do jeskyně každý klient obdrží jednorázové návleky.

Barevná kouzla

V solné jeskyni se také využívá tzv. chronoterapie (tj. světelné terapie), která má taktéž velmi pozitivní vliv na celkovou kondici. Bývají používány teplé barevné odstíny (žlutý, oranžový a červený), které mají povzbudit a naplnit novou energií. Na druhé straně studené barvy (fialová, světle modrá, indigo) uklidňují smysly a zlepšují náladu.

Jak často?

Doporučujeme absolvovat 10 až 15 návštěv během dvou až tří týdnů. Nejdůležitější je týden první, tzv. startovací, kdy byste měla absolvovat 3 až 4 návštěvy. Na tuto terapii přispívají i některé zdravotní pojišťovny.

Co byste určitě neměla v jeskyni dělat

Konzumovat potraviny nebo nápoje. Dotýkat se solných prvků a vynášet sůl z jeskyně. Používat parfémy a intenzivní tělové deodoranty před vstupem do jeskyně. Vstupovat do prostor jeskyně s mobilním telefonem.

Autor: Jindra Pelikánová

Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu MY LIFE.

Doporučujeme

Články odjinud