Souboj buněk

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty.

Souboj buněk


Vitamíny jsou důležitým doplňkem zdravé výživy, ale navíc i pomáhají
léčit a hojit. Jsou nutné pro normální funkci buněčného i látkového
obranného systému. Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je
jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty. Jsou to látky,
které pomáhají bránit tělo proti škodlivým volným radikálům, které
mají vliv na vznik a průběh řady chorob a souvisejí s jejich projevy včetně
bolesti. Mezi antioxidanty patří beta-karoten, vitamín E, selén a vitamín
C.


Dostatek brokolice, špenátu či pomerančové šňávy může poskytnout
dostatečný zdroj antioxidantů, poslouží jako prevence poruch imunity, sníží
hladinu cholesterolu v krvi, značný význam mají jako prevence zhoubných nádorů.


Kde je nalezneme:


vysoký obsah vitamínu C - pomeranče, jahody, grapefruity, růžičková
kapusta, květák, papriky



  • snižuje výskyt rakoviny, srdečních onemocnění, vrozených vad


vysoký obsah vitamínu E - slunečnicová semínka, mandle, burské oříšky,
špenát, olivy, rajská jablíčka, celozrnné výrobky, obilné klíčky



  • zpomaluje stárnutí, prevence poškození slunečním zářením


vysoký obsah beta-karotenu / vitamínu A/ - mrkev, špenát,
brokolice, dýně, rajská jablíčka, meloun, meruňky, zelená listová
zelenina



  • chrání kůži, nosní sliznici jako první linii kontaktu se škodlivými
    látkami, účinný antioxidant


vysoký obsah selénu - tuňák, treska, kešu oříšky, nízkotučné
mléko, mořské produkty, libová masa



  • chrání buněčné stěny před účinky volných radikálů a posiluje
    obranyschopnost organismu proti vzniku rakovinných buněk

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…