Souboj buněk

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty.

Souboj buněk


Vitamíny jsou důležitým doplňkem zdravé výživy, ale navíc i pomáhají
léčit a hojit. Jsou nutné pro normální funkci buněčného i látkového
obranného systému. Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je
jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty. Jsou to látky,
které pomáhají bránit tělo proti škodlivým volným radikálům, které
mají vliv na vznik a průběh řady chorob a souvisejí s jejich projevy včetně
bolesti. Mezi antioxidanty patří beta-karoten, vitamín E, selén a vitamín
C.


Dostatek brokolice, špenátu či pomerančové šňávy může poskytnout
dostatečný zdroj antioxidantů, poslouží jako prevence poruch imunity, sníží
hladinu cholesterolu v krvi, značný význam mají jako prevence zhoubných nádorů.


Kde je nalezneme:


vysoký obsah vitamínu C - pomeranče, jahody, grapefruity, růžičková
kapusta, květák, papriky



  • snižuje výskyt rakoviny, srdečních onemocnění, vrozených vad


vysoký obsah vitamínu E - slunečnicová semínka, mandle, burské oříšky,
špenát, olivy, rajská jablíčka, celozrnné výrobky, obilné klíčky



  • zpomaluje stárnutí, prevence poškození slunečním zářením


vysoký obsah beta-karotenu / vitamínu A/ - mrkev, špenát,
brokolice, dýně, rajská jablíčka, meloun, meruňky, zelená listová
zelenina



  • chrání kůži, nosní sliznici jako první linii kontaktu se škodlivými
    látkami, účinný antioxidant


vysoký obsah selénu - tuňák, treska, kešu oříšky, nízkotučné
mléko, mořské produkty, libová masa



  • chrání buněčné stěny před účinky volných radikálů a posiluje
    obranyschopnost organismu proti vzniku rakovinných buněk

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…