Souboj buněk

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty.

Souboj buněk


Vitamíny jsou důležitým doplňkem zdravé výživy, ale navíc i pomáhají
léčit a hojit. Jsou nutné pro normální funkci buněčného i látkového
obranného systému. Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je
jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty. Jsou to látky,
které pomáhají bránit tělo proti škodlivým volným radikálům, které
mají vliv na vznik a průběh řady chorob a souvisejí s jejich projevy včetně
bolesti. Mezi antioxidanty patří beta-karoten, vitamín E, selén a vitamín
C.


Dostatek brokolice, špenátu či pomerančové šňávy může poskytnout
dostatečný zdroj antioxidantů, poslouží jako prevence poruch imunity, sníží
hladinu cholesterolu v krvi, značný význam mají jako prevence zhoubných nádorů.


Kde je nalezneme:


vysoký obsah vitamínu C - pomeranče, jahody, grapefruity, růžičková
kapusta, květák, papriky



  • snižuje výskyt rakoviny, srdečních onemocnění, vrozených vad


vysoký obsah vitamínu E - slunečnicová semínka, mandle, burské oříšky,
špenát, olivy, rajská jablíčka, celozrnné výrobky, obilné klíčky



  • zpomaluje stárnutí, prevence poškození slunečním zářením


vysoký obsah beta-karotenu / vitamínu A/ - mrkev, špenát,
brokolice, dýně, rajská jablíčka, meloun, meruňky, zelená listová
zelenina



  • chrání kůži, nosní sliznici jako první linii kontaktu se škodlivými
    látkami, účinný antioxidant


vysoký obsah selénu - tuňák, treska, kešu oříšky, nízkotučné
mléko, mořské produkty, libová masa



  • chrání buněčné stěny před účinky volných radikálů a posiluje
    obranyschopnost organismu proti vzniku rakovinných buněk

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…