Souboj buněk

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty.

Souboj buněk


Vitamíny jsou důležitým doplňkem zdravé výživy, ale navíc i pomáhají
léčit a hojit. Jsou nutné pro normální funkci buněčného i látkového
obranného systému. Nejlepší způsob jak posilnit náš imunitní systém je
jíst dostatek potravin, které obsahují tzv. antioxidanty. Jsou to látky,
které pomáhají bránit tělo proti škodlivým volným radikálům, které
mají vliv na vznik a průběh řady chorob a souvisejí s jejich projevy včetně
bolesti. Mezi antioxidanty patří beta-karoten, vitamín E, selén a vitamín
C.


Dostatek brokolice, špenátu či pomerančové šňávy může poskytnout
dostatečný zdroj antioxidantů, poslouží jako prevence poruch imunity, sníží
hladinu cholesterolu v krvi, značný význam mají jako prevence zhoubných nádorů.


Kde je nalezneme:


vysoký obsah vitamínu C - pomeranče, jahody, grapefruity, růžičková
kapusta, květák, papriky



  • snižuje výskyt rakoviny, srdečních onemocnění, vrozených vad


vysoký obsah vitamínu E - slunečnicová semínka, mandle, burské oříšky,
špenát, olivy, rajská jablíčka, celozrnné výrobky, obilné klíčky



  • zpomaluje stárnutí, prevence poškození slunečním zářením


vysoký obsah beta-karotenu / vitamínu A/ - mrkev, špenát,
brokolice, dýně, rajská jablíčka, meloun, meruňky, zelená listová
zelenina



  • chrání kůži, nosní sliznici jako první linii kontaktu se škodlivými
    látkami, účinný antioxidant


vysoký obsah selénu - tuňák, treska, kešu oříšky, nízkotučné
mléko, mořské produkty, libová masa



  • chrání buněčné stěny před účinky volných radikálů a posiluje
    obranyschopnost organismu proti vzniku rakovinných buněk

Další články z rubriky

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Dnes | Někdy stačí pár jednoduchých věcí změnit, aby se nám začalo žít lépe, radostněji a lehčeji. Které…

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…