Soutěžte s KOTÁNYI o 160 balíčků koření v hodnotě 500 Kč!

Soutěžte s KOTÁNYI o 160 balíčků koření v hodnotě 500 Kč!

V období od 1.3. do 23.6.2016 pro vás připravila společnost Kotányi zajímavou soutěž. Až 160 z vás může získat balíček koření v hodnotě 500 Kč. Každý týden si zde můžete přečíst zajímavý článek o konkrétním druhu koření a odpovědět na soutěžní otázku, která se právě k článku vztahuje. Odkaz k zařazení se do soutěže najdete na konci článku. Přejeme vám hodně štěstí!

Hřebíček vonný patřil v minulosti k endemickým rostlinám Moluckých ostrovů. Chutná hořko-sladce a stejnou příchuť má i jeho příběh. Poslat si pro něj nechal k Ostrovům koření španělský král Karel V. Tento nesnadný úkol svěřil Fernãu de Magalhães, který věřil, že cesta kolem Země západním směrem bude kratší než kolem Afriky.

To se sice ukázalo jako špatný nápad, na druhou stranu tato cesta přinesla důkaz o tom, že je Země kulatá. Co na tom, že z dvě stě padesáti námořníků přežilo jen osmnáct a návratu se nedožil ani samotný Magalhães. Loď Victoria, jediná z pěti lodí, která se vrátila, byla plně naložená nákladem hřebíčku. Král byl spokojen. Náklady na výpravu se mu rázem dvojnásobně zhodnotily.

One man show. Tak by se dala nazvat krutá touha po bohatství nizozemského guvernéra Jana Pieterszoona Coena, který chtěl v 15. století získat pro Portugalsko nové trhy z kořením. Hřebíček byl tou dobou již velmi ceněným obchodním artiklem. Bezohledný guvernér nechal zavraždit většinu z patnácti tisíc domorodých obyvatel Bandských ostrovů a zničit část plantáží, aby mohl určovat cenu. Ta se rázem vyšplhala na sedm gramů zlata, tedy dva dukáty za kilo hřebíčku.

Cesta za hřebíčkem ani dnes není úplně snadná. Hřebíčkovec vonný je pořádně urostlý strom, který dosahuje výšky až dvaceti metrů. Sklízí se nerozevřená poupata květů. Rostlina však produkuje koření, které zvyšuje tok energie a zrychluje metabolismus, pouze jednou za pět let.

Chcete-li být za hvězdu při každém vaření, nezapomeňte ho použít při přípravě zvěřiny, hovězího masa a orientálních jídel. Jeho delikátní vůni oceníte i v polévkách a omáčkách. Pokud se raději držíte klasiky, určitě si ho užijete o Vánocích při pečení cukroví či svátečních moučníků.

Anestetické a antiseptické silice hřebíčku pomáhají od bolesti zubů. Zabraňují tvorbě aft a působí proti revmatu. První ústní deodorant vynalezli pravděpodobně Čínané, kteří hřebíček žvýkali. Obličej jak dětskou tvářičku si udržíte pravidelnou aplikací výluhu z pěti hřebíčků.

Věděli jste, že...drcený hřebíček se přidává i do tabáku? Cigarety zvané Kretek jsou vyhledávanou lahůdkou kuřáckých fajnšmekrů v Indonésii. Denně se jich tu vykouří až sto milionů kusů :-)

Kvalita koření Kotányi je prověřená více než 130letou tradicí rodinné značky. Výjimečnou chuť bylinek a koření zajišťuje správný výběr odrůd a šetrné zpracování surovin. Výrobky Kotányi zakoupíte nejen v supermarketech, ale i v malých prodejnách po celé České republice.

SOUTĚŽIT MŮŽETE ZDE

Doporučujeme

Články odjinud