Spáleniny od slunce: Tipy, jak snížit škody na minimum | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Spáleniny od slunce: Tipy, jak snížit škody na minimum

K létu patří slunce a s ním i opalování. To bohužel není bez rizika a s tím, jak jsou sluneční paprsky každým rokem agresivnější vlivem ztenčující se ozónové vrstvy, stoupá i nebezpečí spálení kůže. Ta si bohužel každou takovou zkušenost „zapamatuje“. Když už se ale spálíme, můžeme následky aspoň co nejvíc zmírnit.

Všichni samozřejmě víme, že nejlepší obranou před spálením je prevence. Tedy v ideálním případě se vůbec neopalovat – jenže kdo by odolal, když zlatavá pokožka je tak přitažlivá? S bronzovým nádechem si zkrátka připadáme štíhlejší, více sexy. A o to v létě, kdy vystavujeme maximum kůže zvědavým očím, přece jde!

Když už tedy opalovat, tak jen krátce a v určitou denní dobu – tedy určitě ne mezi jedenáctou a třetí hodinou odpoledne, kdy je sluneční záření nejagresivnější, ideálně ještě přidejte hodinu před i po tomto rozmezí. A především, používat opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem! Obvyklá obava vyznavaček opalování, že s „padesátkou“ se vůbec neopálí, takže stačí faktor deset, je mylná.

Pozor je potřeba dát i na další věc. Síla slunečních paprsků nesouvisí s venkovní teplotou ani s tím, že není zrovna azuro. Spálit se můžete klidně při dvaceti stupních a obloze pod mrakem.

Ale dost o prevenci. Co tedy dělat v případě, že ke spálení došlo? Poznáte to spolehlivě, bohužel ale často až po několika hodinách od spálení, kdy už je pozdě. Kůže je v různé intenzitě zarudlá, na omak teplá až horká a při doteku nepříjemně pálí. Bolestivé může být pouhé přetažení oblečení přes postižené místo. V případě těžších spálenin se mohou objevit i doprovodné příznaky jako nevolnost, bolest hlavy, zimnice či horečka. V takovou chvíli je na místě vyhledat lékařskou pomoc.

Zkuste krémy i "babské" rady

První pomocí při spálení je samozřejmě chladit, chladit a chladit. Pokud to zvládnete, dejte si studenou sprchu – dotek ne příliš silného proudu vody je pro pokožku méně bolestivý než kontakt rukama. Další možností je přiložení tkanin namočených ve studené vodě, ty je ovšem třeba často měnit.

Osvědčeným „babským“ lékem je pak bílý jogurt. Ten sice nijak nepomáhá hojení, rozhodně má ale zaručený chladivý efekt a navíc mírní bolest. Nebojte se ho použít ve velkém klidně více dnů za sebou. Někdo doporučuje rovněž chladné mléko, tvaroh či syrovátku, jogurt však na těle nejlépe drží. Místo čisté vody můžete zkusit také vychlazený odvar z černého či zeleného čaje nebo se potřít šťávou z melounu. Protizánětlivé a chladicí účinky skýtá také aloe vera, uleví rovněž salátová okurka či jablko, které na tělo přiložíme nakrájené na kolečka.

Poté nastupují na řadu nejrůznější kosmetické přípravky s chladivým a zklidňujícím účinkem. Na trhu je bezpočet výrobků na pěnové či gelové bázi (jsou k pokožce nejšetrnější). Základní složkou by měl být panthenol a vitamin E. V popisu přípravku by vždy měla být slova zklidňující či reparační. Jak v případě jogurtu či odvarů, tak kosmetických přípravků je zapotřebí nanášet je několikrát denně po dobu několika dnů. Nepoužívejte krémy či gely na olejové bázi, ty jsou pro spálenou pokožku nevhodné. Stejně tak se myjte sprchovými gely s neutrálním pH (5,5), abyste kůži ještě víc nevysušovala.

Samozřejmostí by také mělo být to, že se v následujících dnech budete držet pouze ve stínu a pokožku slunci vůbec nevystavíte. Kromě toho ji nezapomeňte léčit a hydratovat i zevnitř a dostatečně pijte, alespoň tři litry denně (což by mělo být ostatně v létě samozřejmostí). Noste volné oblečení, které se o tělo nebude třít. Pokud je kůže spálená natolik, že se v následujících dnech objeví tekutinou naplněné puchýře, rozhodně je nepropichujte ani kůži neslupujte. V opačném případě hrozí infekce a mnohem delší i bolestivější hojení. Vyhněte se také koupelím.

Doporučujeme

Články odjinud