Spalte kila pálivými potravinami

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Zdraví

Pálivá a ostrá jídla mohou být jedním ze zajímavých pomocníků při hubnutí. Jejich zařazením do jídelníčku totiž podpoříte trávení a zbavíte se uloženého tuku!

Spalte kila pálivými potravinami

To, co dělá z pálivých surovin zázračné pomocníky, jsou látky, které „nakopávají“ proces hubnutí. Hlavním účinkujícím je v tomto případě metabolismus. Proces, při kterém podle definice dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech.

Jak moc tělo spaluje, však záleží na mnoha faktorech. Mezi ty hlavní patří pohlaví, věk, ale také tělesná hmotnost, fyzická námaha, zdravotní a psychický stav. Jinak bude jídlo zpracovávat muž, který má od přírody rychlejší metabolismus, a jinak žena, která jej má pomalejší i díky hormonálním změnám v průběhu života. To, co však může JEHO i JI spojovat, je radost z dobrého, zdravého a zároveň funkčního jídla, které vás případně zbaví nadbytečných kilogramů. Pojďme si ale jednotlivé látky projít popořádku.

Kapsaicin a hubnutí

V pálivých papričkách, ale také v kajenském pepři se nachází látka zvaná kapsaicin. Jedná se o rostlinný alkaloid, který v ústech dráždí receptory bolesti, ty jsou pak zodpovědné za onen pocit pálivosti. Má ale také plno plusů. Pomáhá zrychlovat metabolismus, podporuje krevní cirkulaci, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a tlumí bolest. Uvolňuje endorfiny, neutralizuje trávení, vyvolává chuť k jídlu a preventivně může působit proti otravě jídlem.

Zároveň se o něm tvrdí, že likviduje tukové, ale i nádorové buňky, ničí nebezpečné bakterie, jako je např. Sallmonela nebo Escherichia coli. Chilli papričky jako takové pak obsahují až třikrát více vitaminu C než třeba takový pomeranč. Na druhou stranu jich ale nesníte tolik jako citrusových plodů.

Myslete na zdraví

Přílišná konzumace kapsaicinu může být ale i nebezpečná. Dokáže totiž pálit nejen v ústech, ale také při dotyku s pokožkou. Proto si po krájení papriček umyjte důkladně ruce, případně použijte gumové rukavice.

Myslete i na to, že pálivá paprika, chilli koření a kajenský pepř mohou vyvolat u citlivých jedinců alergickou reakci. Působí na výstelku trávicího traktu, a tím umožňují proniknutí alergických součástí do organismu. Účinky kapsaicinu se dají zmírnit máčením papriček hodinu ve vodě a odstraněním semínek a žeber.

Druhy papriček podle tabulky SHU

Existuje několik druhů papriček, od absolutně nepálivých po ty nejostřejší. V roce 1912 zveřejnil americký chemik Wilbur L. Scovill metodu nazvanou Scovilleho stupnice, jež se používá ke srovnávání pálivosti papriček. K měření slouží proces, při kterém se vyrábí roztok z papriky, vody a cukru. Stupeň naředění pak odpovídá příslušnému číslu SHU podle toho, kolikrát musí být roztok naředěn, aby nepálil.

Například 0 SHU má sladká paprika, středně pálivé jsou papričky jalapen ~ os s 2500–5000 SHU, nejvíce pálivé jsou Naga Jolokia s 800 000–1 000 000 SHU. A jen pro představu – čistý kapsaicin má 16 000 000 SHU.

Vyzkoušejte kimči

Kimči nebo také čínské zelí, jak se tomuto tradičnímu korejskému pokrmu říká, najdete i v japonské a čínské kuchyni. Používá se jako přísada při vaření například polévky nebo smažené rýže či jako příloha.

Kimči se vyrábí z fermentovaných chilli papriček a zelí, ředkve, česneku, červené papriky, cibule, mořských plodů (především ústřice či olihně). Přidává se také zázvor, sůl a někdy i cukr. V takovémto složení se můžete těšit na pořádnou dávku vlákniny, vitaminu C a skupiny B, vápníku, draslíku a železa. Navíc se v ní díky procesu fermentace skrývají i zdravá probiotika podporující trávení a imunitu.

Vítěz mezi kořením

Nejpoužívanějším je jednoznačně pepř, který má své místo při přípravě jakékoli kuchyně. Co pepři dává typicky ostrou chuť, je látka obsažená v bobulové dužnině, alkaloid piperin. Ten má v těle termogenetický efekt, což znamená, že spouští fyziologické a biochemické reakce uvolňující tepelnou energii, a tím dochází ke spalování tuků. Obdobně působí i zázvor.

Nejpálivější je černý pepř, o něco méně ostrý je pepř bílý a nejjemnější a zároveň nejaromatičtější je jednoznačně pepř zelený. Kromě toho, že se jedná o přísadu do kuchyně, působí toto koření pozitivně i na zdraví. Pepř podporuje chuť k jídlu, stimuluje chuťové pohárky, podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku a zlepšuje tak celkově trávení. Zároveň působí proti nevolnosti.

Minimum kalorií

Nejméně energie obsahuje křen, pálivější příbuzný zelí, který v sobě navíc skrývá vitaminy C, A a skupiny B a také velké množství draslíku. Má silné antibakteriální i detoxikační účinky, stejně tak jako pepř povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Neměli by ho však jíst ve větší míře lidé, kteří mají problém s ledvinami a močovým měchýřem.

Rada na závěr

Nandali jste si na talíř víc pálivého jídla, než jste schopni ustát? Pak vyzkoušejte některé z ověřených rad. Zapomeňte na sklenici vody, ta vám nepomůže, naopak zvolte bílý jogurt, kefírové nebo acidofilní mléko, případně vychlazené kravské mléko. Správnou volbou může být i sýr, případně chléb, který v ústech nabobtná, pokryje sliznici a nasaje do sebe sliny.

Věděli jste, že?

Wasabi je vlastně japonský zelený křen? Z něj se vyrábí pálivá pasta, která se podává k suši. Na vzduchu ztrácí jeho síla na intenzitě. Obsahuje bioaktivní chemické látky, které účinně fungují proti otravě jídlem, nemusíte se tedy obávat případných následků konzumace syrových ryb. Zelený japonský křen seženete v podobě kořene, pasty nebo prášku. V rámci Evropské unie se prodává ale i běžný křen s 5 % wasabi prášku a zeleným barvivem pod názvem „wasabi křen“.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Dnes | Vánoční cukroví by nemělo chybět na žádném svátečním stole. Ať už se držíte tradičních druhů nebo…

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Včera | 2 | Některé nemoci jsou pro ženy typické, například premenstruační syndrom nebo vaginální mykóza. Jsou…

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

21. 11. | Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s…

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

20. 11. | 1 | K tomu, aby léky neúčinkovaly tak, jak mají, někdy stačí jen malá chyba. Přitom pokud bojujete s…