Špatná nálada svědčí našemu intelektu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Negativní rozpoložení může být prospěšné. Podle nedávných průzkumů jsou díky němu lidé méně důvěřiví, dovedou lépe odhadnout druhé a lépe si pamatují.



Vědci z australské univerzity v Novém jižním Walesu došli k závěru, že lidé, kteří nejsou v dobrém rozpoložení, bývají kritičtější a věnují svému okolí větší pozornost než ti, kdož jsou šťastnější.

"Zatímco pozitivní nálada povzbuzuje kreativitu, flexibilitu a kooperaci, negativní nálada zvyšuje pozornost a opatrnost vůči okolnímu světu," prohlásil vedoucí studie psycholog Joseph Forgas a dodal: "Podle naší studie dovedou smutní lidé lépe zpracovávat informace a řešit náročné situace."

Během výzkumu se Forgasův tým snažil u svých respondentů vyvolat dobrou, nebo špatnou náladu pomocí filmů a vzpomínek na pozitivní, či negativní události.

Vyšlo najevo, že osoby se špatnou náladou mají menší sklony činit náhlá rozhodnutí založená na rasových, nebo náboženských předsudcích, a že jsou schopny lépe popsat situaci, jíž byly svědky. Zároveň se ukázalo, že snáz dovedou prosadit své stanovisko písemnou formou. Podle Forgase povzbuzuje negativní nálada schopnost argumentovat a komunikovat.

"Pozitivní rozpoložení není univerzálně nejlepší. Lidé ve špatném rozpoložení dělají méně špatných rozhodnutí, nejsou příliš ovlivnitelní a mají přesvědčivější argumenty," tvrdí Forgas.






ČTĚTE TAKÉ:
Intimnější než sex. Může lidská přirozenost zabít vaši lásku?





ČTĚTE TAKÉ:
Eva si vybírá podprsenku 85 C. A známe triky na vytvoření krásného dekoltu!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…