Špatná práce škodí zdraví víc než nezaměstnanost

Špatná práce škodí zdraví víc než nezaměstnanost

Existují důvody, kdy se člověk nemusí zdráhat omluvit absenci v zaměstnání. Ale podle australských odborníků existují také důvody, proč do práce nepřijít už vůbec.

Pokud je totiž špatně placená či je nejistá nebo vedená nekompetentním šéfem, pak je lepší se jí vyhnout zcela. Škodí totiž zdraví víc než nezaměstnanost.

Jen málo pracovních jistot, příliš náročná práce, nekompetentní šéfové, to vše může mít velmi negativní vliv na pracujícího, který se tak cítí hůř než nezaměstnaný. Podle nové australské studie se totiž nezaměstnaný člověk cítí mentálně lépe, než ti, kdo pracují ve špatných podmínkách s nízkou psychosociální kvalitou.

„Tato studie dokazuje, že práce s nízkou psychosociální kvalitou, charakterizovaná jako práce s nízkou možností svou práci ovládat, vysokými požadavky a složitostí, pracovními nejistotami a neférovou hrou, neumožňují stejné mentální výhody jako práce s vysokou psychosociální kvalitou.

Ve skutečnosti jsme zjistili, že pokud začne nezaměstnaný člověk pracovat v zaměstnání s nízkou psychosociální kvalitou, dojde k němu ještě k dalšímu zhoršení mentálního zdraví. To tedy dokazuje, že psychosociální kvalita zaměstnání je základním faktorem, který musí být zohledňován při navrhování a praktikování politiky zaměstnanosti,“ tvrdí experti z Australian National University.

Obecně dosud studie uváděly, že být zaměstnaný je lepší, než být nezaměstnaný z hlediska mentálního zdraví. Ale žádná ze studií se dosud nezabývala kvalitou pracovního prostředí a práce samotné. Pokud jsou tyto faktory do analýzy zahrnuty, vychází jasně najevo, že lidskému psychickému zdraví prospívá jen zaměstnání, v němž se pracující cítí dobře a mají dobré vztahy s vedením.

„Manažeři a vedení jsou velmi důležití pro dobrý pocit zaměstnanců. Stres pochází od špatných a nekompetentních šéfů,“ potvrzuje profesor Robert Hogan z University of Tulsa.

ČTĚTE TAKÉ:
Vlasta Horváth se stal otcem!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud