Špatný čich může věstit Alzheimera

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nová studie amerických vědců, zaměřená na včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby přinesla důležitý poznatek: prvním příznakem choroby může být problém s rozeznáním běžných vůní, jako je citrón, banán nebo skořice.

Spoluautor studie Robert Wilson zdůrazňuje důležitost jejích výsledků zejména pro pacienty, u kterých se tato progresivní choroba mozku spojená se ztrátou paměti teprve začíná projevovat. Již dříve si lékaři všimli, že nemocní Alzheimerovou chorobou mají potíže s čichem, ale teprve nyní se vědci tomuto postřehu věnovali důkladně. Skupina 600 lidí ve věku od 54 do 100 let byla požádána o identifikaci dvanácti běžných vůní: cibule, citrónu, skořice, černého pepře, čokolády, růže, banánu, ananasu, mýdla, ředidla, benzínu a cigaretového kouře. U každé vůně měli k dispozici čtyři různé odpovědi. Například: Ovoce? Skořice? Dřevo? Kokos?
Čtvrtina lidí odpověděla správně, maximálně s jednou chybou. Polovina identifikovala alespoň 9 z dvanácti a zbytek osm a méně vůní.

Testované osoby v dalších pěti letech pravidelně podstupovaly paměťové testy a u třetiny z nich se projevily problémy s pamětí a myšlením. A byli to z velké části právě ti, kteří neuspěli v čichovém testu.

Studie dále pokračuje a lékaři varují, že špatný čich nemusí nutně znamenat Alzheimera, zvlášť ve vyšším věku, zato naopak vynikající čich je znamením, že pravděpodobnost onemocnění je u daného jedince poměrně malá.

Další články z rubriky

6 nesmyslných mýtů o stárnutí: Šťastní a zdraví můžeme být až do smrti

6 nesmyslných mýtů o stárnutí: Šťastní a zdraví můžeme být až do smrti

Dnes | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…