Špatný čich může věstit Alzheimera

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nová studie amerických vědců, zaměřená na včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby přinesla důležitý poznatek: prvním příznakem choroby může být problém s rozeznáním běžných vůní, jako je citrón, banán nebo skořice.

Spoluautor studie Robert Wilson zdůrazňuje důležitost jejích výsledků zejména pro pacienty, u kterých se tato progresivní choroba mozku spojená se ztrátou paměti teprve začíná projevovat. Již dříve si lékaři všimli, že nemocní Alzheimerovou chorobou mají potíže s čichem, ale teprve nyní se vědci tomuto postřehu věnovali důkladně. Skupina 600 lidí ve věku od 54 do 100 let byla požádána o identifikaci dvanácti běžných vůní: cibule, citrónu, skořice, černého pepře, čokolády, růže, banánu, ananasu, mýdla, ředidla, benzínu a cigaretového kouře. U každé vůně měli k dispozici čtyři různé odpovědi. Například: Ovoce? Skořice? Dřevo? Kokos?
Čtvrtina lidí odpověděla správně, maximálně s jednou chybou. Polovina identifikovala alespoň 9 z dvanácti a zbytek osm a méně vůní.

Testované osoby v dalších pěti letech pravidelně podstupovaly paměťové testy a u třetiny z nich se projevily problémy s pamětí a myšlením. A byli to z velké části právě ti, kteří neuspěli v čichovém testu.

Studie dále pokračuje a lékaři varují, že špatný čich nemusí nutně znamenat Alzheimera, zvlášť ve vyšším věku, zato naopak vynikající čich je znamením, že pravděpodobnost onemocnění je u daného jedince poměrně malá.

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…