Špenát omezuje chuť k jídlu a pomáhá hubnout

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Lidem s nadváhou a především neustálou chutí na jídlo by mohl pomoci listový špenát. Švédští vědci tvrdí, že látka vyskytující se v listech této zeleniny pomáhá omezovat chuť k jídlu a množství zkonzumované potravy, čím pomáhá hubnout. Výtažek ze špenátu přitom chtějí používat jako přírodní léčbu obezity.

Špenát omezuje chuť k jídlu a pomáhá hubnout

Profesorka Charlotte Erlansonová-Albertssonová z Lundské univerzity objevila ve špenátku silný regulátor chuti k jídlu – tylakoid. Ten pomáhá omezit množství zkonzumované potravy a ulevit od záchvatů hladu a chutí.

Konzervované potraviny a uzeniny jsou podle profesorky Erlansonové-Albertssonové tráveny především v horní části trávicího traku, takže se nestačí vytvořit dostatek klíčových hormonů, které by mozku daly jasný signál, že má přestat toužit po jídle a jíst. Tylakoid přitom produkci těchto hormonů usnadňuje a upravuje funkci tenkého střeva.

Tylakoidy působí také na vstřebávání tuků, tento proces znesnadňují, takže se do trávení tuků musí zapojit celé tenké střevo, tím je více zaměstnáno a nevysílá mozku signál, že potřebuje další jídlo.

Ovšem profesorka Erlansonová-Albertssonová má špatnou zprávu pro ty, kdo by chtěli hubnut pomocí samotného špenátu. Museli by ho denně sníst veliké množství, ale tělo navíc nedokáže přijímat tylakoidy z čerstvých listů. Látky však hodlá izolovat a koncentrát podávat osobám majícím problémy s přejídáním a obezitou.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…