Spirulina je nízkokalorická bomba

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Modrozelená řasa Spirulina je častou součástí alternativních jídelníčků vegetariánů, veganů a jiných makrobiotiků. V poslední době se z ní vyrábějí také preparáty a potravinové doplňky, jejichž užívání má na tělo blahodárné účinky.

Odborníci tuto řasu pokládají za nízkokalorickou bombu, po níž by měli sáhnout především ti, jejichž denní rozvrh je nabitý k prasknutí. Zvláště osobám vedoucím hektický život může Spirulina v mnohém pomoci a jejich nadměrně zatížené tělo ochránit před nepříznivými vlivy z okolí.

Spirulina a preparáty z ní vyrobené bývají často doporučovány při léčbě rakoviny a také v rekonvalescenci po těžké operaci. Velmi oblíbená je u těžce pracujících a stresovaných osob právě proto, že obsahuje velké množství bílkovin.

Dvě třetiny její hmotnosti tvoří čisté proteiny, které se skládají stejně jako ty lidské z aminokyselin. Ve Spirulině jsou navíc obsaženy esenciální aminokyseliny, tedy takové, které si lidské tělo nedokáže vytvářet samo. Kombinace těchto látek je navíc v řase obsažena v dokonalé kombinaci.

Vedle aminokyselin je Spirulina bohatá na beta karoten (provitamin A), vitaminy skupiny B, cheláty minerálů, gama linolenovou kyselinu, enzymy, barviva chlorofyl, fykocyanin a xantofyl a také mirkoprvky (měď, zinek, kobalt). Látek a prvků je však mnohem víc a zabraly by při výčtu několik stránek.

Spirulina a její extrakty mají prokazatelný vliv při stimulování vzniku nových červených a bílých krvinek. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…