Správné fitness. Jak ho vybrat?

Správné fitness. Jak ho vybrat?

Máme pro vás návod, jak najít fitko, do kterého budete chodit s nadšením, a to i jindy než na začátku roku.

První týden v lednu saháme po čemkoli, co nám slibuje, že během pár (tý)dnů budeme na váze ze střední školy. Když nám to slíbí fitko, které navíc nabízí neuvěřitelně nízkou cenu, jdeme do toho. Co na tom, že v něm není nic víc než pár činek a opotřebovaný běžecký pás?

Nebo si naopak koupíme tu nejdražší permanentku, která existuje, neboť máme pocit, že s většími výdaji sílí i naše vůle. Statistika říká – ať už u první volby, nebo u druhé –, že více než 60 % nováčků ve vybraném fitku již v únoru cvičit nebude. Proto se hodí vědět, jak to zařídit, abyste patřili k těm, kteří to vydrží.

1. CO OČEKÁVÁTE?

Začněme zostra. Opravdu potřebujete k dosažení cíle členství ve fitku? Nestačilo by vám nejdřív začít se trochu hýbat, do fitka zajít jednou týdně a až pak se rozhodnout? „Než investujete první peníze, zkuste si udělat žebříček priorit v tom, co očekáváte.

Od sebe i od fitness centra,“ říká osobní trenér Miroslav Kolenyak a pokračuje: „Zvažte své možnosti, dostupnost lokality, vybavenost fitka, cenu, otevírací dobu, možnosti skupinových lekcí. Dívejte se i na věci přidružené, jako je wellness centrum – opravdu ho využijete? Když si tyto věci uspořádáte, váš výběr se zúží.“

2. LOKALITA JE NADE VŠE

Že je to fitko, o kterém nadšeně mluví polovina města? Paráda! Ale nejdůležitější otázka zní: Jak daleko ho máte vy? Obecné pravidlo říká, že fitko by nemělo být dál než deset minut od místa, kde bydlíte nebo pracujete. „Ideální je spojit nějakou pohybovou aktivitu s cestou mezi prací a domovem. Budete to mít po cestě, můžete se těšit na něco, co vás baví, a navíc přijdete domů příjemně naladěná,“ říká Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB.

Je dobré zamyslet se nad lokalitou ještě trochu hlouběji. Například: je pro vás důležitější možnost zacvičit si o polední přestávce, nebo to mít po cvičení pět minut pod domácí sprchu? Cvičíte častěji v týdnu, nebo o víkendu? Pokud o víkendu, jaká je pravděpodobnost, že pojedete v sobotu z domova ke kanceláři na druhé straně města, abyste odjela půlhodinku na rotopedu?

3. ZAMĚŘTE SE NA ČAS A SPOLUHRÁČE

„Když máte pětačtyřicet kilo navíc a celý život jste se nepohnula, to poslední, co chcete, je, aby vás u cvičení sledovaly padesátikilové barbie,“ říká čtyřicetiletá Marcela, která kvůli tomu vzdala cvičení už v několika špičkových fitness centrech. Nakonec si našla malý neznámý fitness klub pro ženy, kam je mužům vstup zakázán. „Členství mě stojí třetinu, a taky jsem se přestala stydět za své rudé tváře a rozkydlý zadek. Tady ho má většina,“ směje se. Co z toho plyne? Buďte k sobě upřímná a choďte do takového fitka, které vám vyhovuje.

4. HLÍDEJTE SI PODMÍNKY

Než podepíšete smlouvu, kterou se zavazujete ke členství, trenér radí přečíst si pozorně podmínky. „Ptejte se na možnost pozastavení členství nebo podmínky předčasného ukončení, pokud by se stalo něco nepředvídatelného,“ upozorňuje. To si ohlídejte zejména v případě, že si členství kupujete v rámci speciální akce. Pozorně čtěte i drobné písmo pod hlavním textem. V řadě fitness center je dnes na výběr z několika druhů členství, kde mohou být služby navíc, od využití solária po zapůjčení ručníku.

Poptejte se také na služby trenéra nebo fitness konzultanta. Je někdo takový k dispozici? Můžete si přivést svého trenéra zvenku?

5. OTESTUJTE SI SVŮJ VÝBĚR

Máte vybráno? Gratulujeme! Nejprve ale výběr vyzkoušejte, pak podepisujte členství. Už dost center dnes nabízí možnost vyzkoušet si hodinu zdarma, případně více lekcí za speciální cenu. Zajímejte se také, jestli centrum reaguje na moderní trendy ve cvičení. Další dobrá vodítka platná na veškeré služby, fitka nevyjímaje: Je čistá toaleta? Je ve sprše mýdlo? Ptejte se i na to, zda s vámi může přijít cvičit někdo další. Některá fitka nabízejí jednorázové vstupy i nečlenům.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud