Staráte se dobře o své oči? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Staráte se dobře o své oči?

Zrak je velmi citlivý na přísun důležitých látek, které udržují jeho funkce v určité kvalitě. Dlouhodobá námaha, okolní vlivy, nedostatek živin, dědičné předpoklady nebo věk se ale mohou na této kvalitě předčasně podepsat.

Genetické dispozice ovlivnit nejdou, lze je jen zmírnit. Dlouhodobá námaha (zírání do počítače, řízení automobilu) a okolní vlivy (prašné prostředí, ostré slunce) mohou být často zmírněny pomocí pravidelných přestávek v práci, které očím poskytnou úlevu od jednotvárného zatížení nebo pomocí vhodných pracovních pomůcek.

Jakmile navíc překročíte určitý věk (35 a výše), je velmi vhodné pravidelně navštěvovat očního lékaře, jenž dokáže včas podchytit počínající zdravotní komplikaci a tak zabránit jejímu rozvoji a následným možným fatálním následkům.

Dalším důležitým faktorem je pestrá strava. Právě ta stojí za doplňováním vhodných látek, které pomáhají očím správně fungovat.

Klepněte pro větší obrázek

Jaké látky náš zrak potřebuje?

V prvé řadě to jsou lutein a zeaxanthin, což jsou přírodní karotenoidy . Naleznete je ve žluté skvrně, malé části sítnice, která je zodpovědná za centrální vidění. Dalším významným karotenoidem je vitamin A, který přímo zodpovídá za zachování normálního stavu zraku. Částečně dokážeme tyto látky získat z potravy, jejich spotřeba však s věkem roste a je třeba je doplňovat i z jiných zdrojů.

Omega-3 vícenenasycené mastné kyseliny (DHA a EPA) jsou rovněž klíčové pro funkci očí a jsou přímo koncentrovány v buňkách oka. Kyselina dokosahexaenová (DHA) totiž přispívá k udržení normálního vidění.

Vitamin C, zinek a selen jsou možná často spojovány s imunitou. Svou nezastupitelnou úlohu mají však i v rámci péče o zrak. Jedná se totiž o důležité antioxidanty , které přispívají k ochraně buněk před oxidačním poškozením. Zinek navíc přispívá k udržování normálního zraku a rozpoznávacích funkcí.

Nejnovější výzkumy odhalily další přínosnou látku pro náš zrak. Tuto však pochopitelně nepřijímáme v potravě - jedná se o extrakt Ginkgo biloby , jenž díky svým účinkům podporuje periferní krevní oběh a vyživuje sítnici oka, což je pro oči zvláště užitečné.

Klepněte pro větší obrázek

Péče přímo na míru

Jak vidíte, naše oči toho denně potřebují hodně. S doplněním těch správných živin vám snadno pomůže kvalitní přípravek z lékárny. Novinkou na českém trhu je unikátní doplněk stravy z prémiové řady Da Vinci Academia OCUTEIN® GINKGO Lutein 15 mg . Jedná se o jedinou oční výživu s touto propracovanou kombinací čtyř kategorií důležitých živin: Ginkgo biloba, omega-3 (DHA a EPA), karotenoidy (lutein a zeaxanthin) a komplex potřebných antioxidantů (vitamin C, selen, zinek) . Více informací naleznete na www.ocutein.cz .

Nezapomeňte, že vaše oči jsou nenahraditelné. Dopřejte jim proto tu správnou péči, vsaďte na OCUTEIN® GINKGO Lutein 15 mg. Taková péče se vám zúročí.

OCUTEIN® GINKGO Lutein 15 mg zakoupíte ve své lékárně nebo na eshopu www.zlekarny.cz .

Doporučujeme

Články odjinud