Šťastné manželství prospívá srdci žen

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Manželky, které si nemohou svůj partnerský vztah vynachválit, jsou mnohem méně náchylné ke vzniku různých nemocí, shodli se někteří přední američtí psychologové. Dosud se jen bezpečně vědělo, že pozitivní účinky má manželství na zdraví mužů. Jim jednoznačně prospívá být v trvalém svazku, ačkoli se tomu sami mnohdy brání.

Zatímco pro muže je každé manželství z hlediska prospěchu zdraví užitečné, ženskému zdraví prospívá jen to manželství, které je šťastné. I když není muž ve vztahu šťastný, mívá mnohem méně nemocí než jeho svobodný kolega. U žen je to jiné. Svobodné i nešťastně vdané ženy trpívají mnohem více chorobami srdce, než jejich spokojenější vdané kolegyně.

"U šťastně vdaných žen je oproti svobodným, nešťastně vdaným nebo ovdovělým ženám nižší riziko výskytu nemocí oběhového sytému, šťastně vdané ženy mají lepší pohyblivost, větší chuť ke cvičení, méně nadváhy, lepší BMI index, lepší hodnoty cholesterolu, méně depresí a úzkostí," uvedli psychologové, kteří k těmto závěrům dospěli na základě rozboru zdravotních záznamů pěti set žen po menopauze. Právě po menopauze jsou totiž ženy mnohem náchylnější k srdečním i jiným chorobám. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…