Stát se veganem nemusí být těžké

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Koho trápí zdravotní potíže a lékař mu doporučil snížit cholesterol a příjem živočišných tuků, možná by měl popřemýšlet o veganské stravě. Američtí lékaři ji doporučují zvláště ženám po menopauze a zaznamenávají s ní u pacientů lepší výsledky, než po léčbě běžnými medikamenty.

Podle nových výzkumů přechod na veganskou stravu nemusí být těžký a navíc prý lidé, kteří se pro ni rozhodnou jako pro léčebnou kúru, většinou už s veganstvím nepřestanou.

"Po třech týdnech se cítíte báječně a vaše tělo si na veganskou stravu zvykne," vysvětlili lékaři.

Podle doktora Neala Barnarda je to s přechodem k veganskému jídelníčku asi jako s poslední cigaretou.

"Když vám řeknu, abyste denně vykouřili jen půlku cigarety, asi raději přestanete úplně kouřit. Stejné je to s léčebnými dietami. Když řekne lékař pacientům, aby snížili příjem živočišných tuků a omezili cholesterol, většinou to dopadne špatně, a pacienti se krmí nezdravými jídly dál. Když se ale odhodláte jen na tři týdny pro veganství, pak svému tělu nesmírně prospějete. A zaručuji vám, že po třech týdnech se ke klasickému jídelníčku nevrátíte," soudí doktor Barnard.

Doktor Barnard prováděl svůj výzkum na obézních ženách po menopauze, které měly problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Skupina dobrovolnic, která začala s veganskou stravou, se po pár týdnech cítila ve formě, zhubla v průměru šest kilo a snížila spolehlivě hladinu cholesterolu i bez běžných léků. Naopak pacientky, jimž bylo doporučeno, aby snížily obsah tuků a cholesterolů ve svém běžném jídelníčku obsahujícím živočišné tuky a bílkoviny, žádné velké zlepšení nezaznamenaly.

Během veganské diety jsou povoleny veškeré druhy ovoce a zeleniny. Vegani nejedí maso, mléčné výrobky, ani vejce, pouze stravu čistě rostlinného druhu.
O veganské stravě mohou přemýšlet pouze dospělí. Pro děti není příliš vhodná, ale naopak pro osoby s nadváhou, vysokým krevním tlakem a chorobami srdce a cév je velice přínosná. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…