Stát se veganem nemusí být těžké

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Koho trápí zdravotní potíže a lékař mu doporučil snížit cholesterol a příjem živočišných tuků, možná by měl popřemýšlet o veganské stravě. Američtí lékaři ji doporučují zvláště ženám po menopauze a zaznamenávají s ní u pacientů lepší výsledky, než po léčbě běžnými medikamenty.

Podle nových výzkumů přechod na veganskou stravu nemusí být těžký a navíc prý lidé, kteří se pro ni rozhodnou jako pro léčebnou kúru, většinou už s veganstvím nepřestanou.

"Po třech týdnech se cítíte báječně a vaše tělo si na veganskou stravu zvykne," vysvětlili lékaři.

Podle doktora Neala Barnarda je to s přechodem k veganskému jídelníčku asi jako s poslední cigaretou.

"Když vám řeknu, abyste denně vykouřili jen půlku cigarety, asi raději přestanete úplně kouřit. Stejné je to s léčebnými dietami. Když řekne lékař pacientům, aby snížili příjem živočišných tuků a omezili cholesterol, většinou to dopadne špatně, a pacienti se krmí nezdravými jídly dál. Když se ale odhodláte jen na tři týdny pro veganství, pak svému tělu nesmírně prospějete. A zaručuji vám, že po třech týdnech se ke klasickému jídelníčku nevrátíte," soudí doktor Barnard.

Doktor Barnard prováděl svůj výzkum na obézních ženách po menopauze, které měly problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Skupina dobrovolnic, která začala s veganskou stravou, se po pár týdnech cítila ve formě, zhubla v průměru šest kilo a snížila spolehlivě hladinu cholesterolu i bez běžných léků. Naopak pacientky, jimž bylo doporučeno, aby snížily obsah tuků a cholesterolů ve svém běžném jídelníčku obsahujícím živočišné tuky a bílkoviny, žádné velké zlepšení nezaznamenaly.

Během veganské diety jsou povoleny veškeré druhy ovoce a zeleniny. Vegani nejedí maso, mléčné výrobky, ani vejce, pouze stravu čistě rostlinného druhu.
O veganské stravě mohou přemýšlet pouze dospělí. Pro děti není příliš vhodná, ale naopak pro osoby s nadváhou, vysokým krevním tlakem a chorobami srdce a cév je velice přínosná. (Plus)

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…