Stop vysokému cholesterolu!

| Autor: Jana Potužníková | Rubrika: Zdraví

Spolu s pandemií obezity jde často ruku v ruce řada dalších komplikací včetně nechvalně známého vysokého cholesterolu, který dnes trápí už kolem 70 % dospělé populace u nás!



Přestože je takové číslo opravdu alarmující, můžete s tím pořád ještě něco udělat. Zkuste se zamyslete nad tím, jestli by se u vás nedalo zařídit, abyste v rámci snižování hladiny nebezpečného cholesterolu:

* omezili konzumaci tučných jídel, především těch s obsahem živočišného tuku (kvalitní rostlinný by měl v jídelníčku převažovat v poměru 2 : 1),

* dali si pozor na konzumaci velkého množství kávy (obsahuje tzv. kafestol, který zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu),

* hlídali si množství stresu (při něm se vylučují hormony kortizol a adrenalin a negativně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi),

* zaměřili na příjem vitaminů a minerálních látek (důležitý je například lecitin, který je schopný na sebe cholesterol navázat a následně rozpustit).

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Dnes | Když už nemoc postoupí tak, že pomohou jen antibiotika, nemá smysl se bránit. Léky vás sice zbaví…

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

15. 12. | Na první pohled je pečení vánočky složitá záležitost, které se nejeden začátečník zalekne. Když ale…

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

14. 12. | 3 | Opakuje se to každý rok a všichni to dobře známe. Náhle nás přepadne teplota, bolest svalů,…

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

13. 12. | Pokud rádi vaříte, kuchařek není nikdy dost. Přinášíme vám šest kousků, které udělají radost…