Stop vysokému cholesterolu!

| Autor: Jana Potužníková | Rubrika: Zdraví

Spolu s pandemií obezity jde často ruku v ruce řada dalších komplikací včetně nechvalně známého vysokého cholesterolu, který dnes trápí už kolem 70 % dospělé populace u nás!



Přestože je takové číslo opravdu alarmující, můžete s tím pořád ještě něco udělat. Zkuste se zamyslete nad tím, jestli by se u vás nedalo zařídit, abyste v rámci snižování hladiny nebezpečného cholesterolu:

* omezili konzumaci tučných jídel, především těch s obsahem živočišného tuku (kvalitní rostlinný by měl v jídelníčku převažovat v poměru 2 : 1),

* dali si pozor na konzumaci velkého množství kávy (obsahuje tzv. kafestol, který zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu),

* hlídali si množství stresu (při něm se vylučují hormony kortizol a adrenalin a negativně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi),

* zaměřili na příjem vitaminů a minerálních látek (důležitý je například lecitin, který je schopný na sebe cholesterol navázat a následně rozpustit).

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…