Spolu s pandemií obezity jde často ruku v ruce řada dalších komplikací včetně nechvalně známého vysokého cholesterolu, který dnes trápí už kolem 70 % dospělé populace u nás!
Přestože je takové číslo opravdu alarmující, můžete s tím pořád ještě něco udělat. Zkuste se zamyslete nad tím, jestli by se u vás nedalo zařídit, abyste v rámci snižování hladiny nebezpečného cholesterolu:
- omezili konzumaci tučných jídel, především těch s obsahem živočišného tuku (kvalitní rostlinný by měl v jídelníčku převažovat v poměru 2 : 1),
- dali si pozor na konzumaci velkého množství kávy (obsahuje tzv. kafestol, který zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu),
- hlídali si množství stresu (při něm se vylučují hormony kortizol a adrenalin a negativně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi),
- zaměřili na příjem vitaminů a minerálních látek (důležitý je například lecitin, který je schopný na sebe cholesterol navázat a následně rozpustit).